Nem akarnak visszavonulni a 65 év feletti bírók, pedig fognak

2015. november 6. - 09:59 | Belföld

Andrej Kiska és a Bírói Tanács elnöke, Jana Bajánková megegyeztek.

Nem akarnak visszavonulni a 65 év feletti bírók, pedig fognak
Fotó: freeimages.com

Csütörtöki találkozójukon az elnöki palotában Kiska megismételte kérését, hogy Bajánková terjessze be az összes 65 év feletti, visszahívandó bírót tartalmazó listát.

"Örülök annak, hogy sikerült megegyeznünk, hogy a bírók listáját a lehető legrövidebb időn belül beterjesztik" - közölte Kiska.

Bajánková ehhez hozzáfűzte, hogy azon bírók visszahívását fogja javasolni, akik már elmúltak 70 évesek, nem dolgoznak és nyugdíjat szednek. Ezt ugyanakkor a Bírói Tanácsnak is jóvá kell hagynia.

Andrej Kiska október 23-án beszélt arról, hogy hiába figyelmeztette a Bírói Tanácsot, nem reagáltak arra az észrevételére, hogy Szlovákiában továbbra is vannak 65 év feletti bírók. "A Bírói Tanács egyszer sem terjesztette be a visszahívásukra vonatkozó javaslatot, holott ezt az Alkotmány és a vonatkozó jogszabály is előírja" - jegyezte meg. Kiska szerint a Bírói Tanács ezzel fenntart egy alkotmányellenes állapotot.

A TASR hírügynökség szerint mintegy 100 olyan bíró lehet, akik már nyugdíjat szednek, és bíróként nem dolgoznak, de továbbra is megvan a bírói funkciójuk.

TASR/para