Nem akarta megvédeni Kováčikot, de nagyon sikerült ezt tennie a parlament elnökének

2021. szeptember 21. - 17:57 | Belföld

Ha a koalíciós partnerei kizárják a Sme rodinát a kormánykoalícióból, a mozgalom ezt tiszteletben tartja. Ezt a tömörülés vezetője, Boris Kollár jelentette ki.

Nem akarta megvédeni Kováčikot, de nagyon sikerült ezt tennie a parlament elnökének
Fotó: TASR

Kollár arra reagálhatott, hogy Eduard Heger miniszterelnök korábban megjegyezte, el tudja képzelni, hogy egy olyan kormány irányítsa az országot, amelyikben a Sme rodina nem foglal helyet. Szerinte a Sme rodina számára a vörös vonalat a büntetőeljárási törvény 363. paragrafusának hatályon kívül helyezése jelentené, illetve az, ha leválasztanák az ügyészségről a speciális ügyészséget. A parlament elnöke azt is elismerte, hogy ha a koalíció nem támogatja az állami bérlakások építését, maguktól is távoznak a kabinetből.

Kollár jelezte, hogy Dušan Kováčik volt különleges ügyésznek az 50 ezer euró kenőpénzért kiszabott 14 éves börtönbüntetése aránytalanul súlyos. Szerinte az embereket meghökkenti, hogy valaki 50 ezer euróért kap ilyen büntetést, de a másik oldalon ott vannak bűnbánók, akik bár 25 év börtönre számíthattak, de aztán hirtelen megússzák feltételes büntetéssel, pedig több millió eurót loptak el. Kollár hozzátette, hogy nem akarja megvédeni Kováčikot, de a másik oldalon is lát igazságtalanságot.

Ahogy arról beszámoltunk, az említett paragrafus különleges jogkört ad a legfőbb ügyész kezébe. A nonprofit szervezetek évek óta bírálják ezt a rendelkezést, arról nem beszélve, hogy a kormány a programnyilatkozatában is ígéretet tett a felhatalmazás leszűkítésére. A 363. bekezdés kimondja: A főügyész visszavonja az ügyész vagy a rendőr jogerős határozatát, ha a döntés vagy az azt megelőző eljárás törvénysértő volt.

(TASR/para)