Nem árt felkészülni! Nehéz idők várnak a pozsonyi közlekedésre

2019. január 28. - 19:55 | Régió

Két alapvető fontosságú építkezés miatt a pozsonyi közlekedés kész pokollá válik, és nehéz idők várnak az autósokra. Mivel a két építkezés elkerülhetetlen, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a főváros lakói átvészeljék ezt az időszakot. Ezt a Tablet.TV műsorában mondta Matúš Vallo, Pozsony főpolgármestere.

„A lakosság biztonsága érdekében bevezetett közlekedési korlátozásokkal egyetértek, és még ha február 15-én nem is én leszek a legnépszerűbb politikus, érdemes ezt a dolgot meglépni. Az eredmény egy magas színvonalú autóbusz-pályaudvar lesz, illetve a D4R7-es elkerülőút, melyekért még hálásak lesznek a lakosok” – emlékeztetett Vallo az időpontra, amikortól komoly közlekedési korlátozások lépnek érvénybe a városban.

A főpolgármester szerint a közlekedési korlátozásokat az előző vezetés csak halogatta az önkormányzati választások miatt. „A választások után kész tények elé állítottak minket. A városnak nem volt választása, hogy melyik projektet mikor akarja megvalósítani. Az építővállalatoknak megvoltak az építkezési engedélyei, és talán épp az előző vezetéssel kötött megállapodásnak köszönhető, hogy az építkezések nem kezdődtek el még a választások előtt. Erre most kicsit mi fizetünk rá, de nem fogunk panaszkodni” – közölte a jelenlegi főpolgármester.

Mint elmondta, az építővállalatok eredetileg azt javasolták, hogy a korlátozások még karácsony előtt lépjenek érvénybe, de a város nem egyezett ebbe bele. A magisztrátusnak időre volt szüksége ahhoz, hogy tájékoztató kampányt indítson be, és olyan intézkedéseket tegyen, amelyek csökkentik a korlátozások által keletkező kellemetlenségeket. „A tájékoztató kampányt legalább két héttel az útlezárások előtt el kell indítani” – mondta Vallo azt is hozzátéve, hogy ez az idő elég lesz a lakosok tájékoztatására.

A kampány során arra fogják ösztönözni az autósokat, hogy az autójuk helyett a tömegközlekedést válasszák. A Gagarinova utca egy sávjában óránként körülbelül 600-700 autó haladhat át. A városi tömegközlekedéssel ugyanakkor akár 3000 ember is áthaladhat ennyi idő alatt. Arra is készen állunk, hogy több járatot helyezzünk üzembe” – figyelmeztetett Vallo. A város - a közlekedési vállalattal együtt - főleg a gyorsaságot akarja biztosítani. „A buszok ma azért állnak a dugóban, mert nincs saját buszsávjuk. Meg vagyunk róla győződve, hogy ha lesz külön buszsáv, akkor nem fogják ezeket más járművek feltartani. Ezenkívül kedvezményes hetijegy vásárlását is fel tudjuk ajánlani, továbbá az érintett zónán belüli ingyenes közlekedés lehetőségéről is szó van” – magyarázta.

A magisztrátus a kampány során a gyűjtőparkolókon való parkolási lehetőségekről is tájékoztatni akar. Ezeken az autósok leparkolhatnak, és átszállhatnak a városi tömegközlekedés járműveire. „Az első, 250 férőhelyes parkoló már megvan a vereknyei temető mellett, de ezt további 100 férőhellyel fogják még bővíteni. A következő parkolók a vereknyei vasúti megállónál lesznek, ahol a vasút és a tömegközlekedés is könnyen elérhető. Pozsonypüspökin további parkolók létesítését tervezzük” – magyarázta.

A polgármester elmondta: „Lezárások nélkül nem valósulhatna meg az építkezés. Veszélybe kerülhetne a lakosok biztonsága, ezért egyetértettem az utcák lezárásával. És azért is, hogy az építkezés hamarabb meglegyen” – indokolta a döntést. Vallo szerint a lezárással kapcsolatos lépések megfelelőek. „Ha készen lesz a D4R7-es elkerülőút, akkor jelentősen javulni fog a pozsonyi közlekedés. Ezenkívül egy magas színvonalú buszpályaudvarunk is lesz. Ahhoz, hogy ez megtörténhessen, szükség van a lezárásokra. Meg vagyok róla győződve, hogy együtt meg tudjuk csinálni” – mondta.

A közlekedési korlátozások miatt a város vezetősége a városi rendőrséggel is együtt fog működni, amelyet Vallo szerint Marek Gajdoš volt rendőrnyomozónak kellene vezetnie. Vallo szerint a pozsonyi városi rendőrség új parancsnokának a rendőrhiány problémájával is meg kell majd küzdenie. A magisztrátus a korábbihoz képest egymillió euróval többet szán a közbiztonságra, és ebből az összegből több pénz fog jutni a városi rendőrök fizetésére is. Ebből kifolyólag több lesz a városi rendőr a városban. „Jelenleg egy városi rendőrre 1600 lakos jut. Megnyugtató lenne, ha egy rendőrre 1000 lakos jutna” – mondta a polgármester.

A következő ülésen Vallo - a rendőrparancsnok-választás mellett - a városi vállalatok vezetésével kapcsolatos változtatásokat akarja előterjeszteni. Elmondása szerint a célja, hogy ezek jobban működjenek, és hogy a politikai jelöltek helyét transzparens módon kiválasztott menedzserek vegyék át. Vallo meg van róla győződve, hogy a városi képviselők is azt akarják, hogy egy transzparens folyamat eredményeképpen válasszák ki a megfelelő embereket.

TASR