Nem árulják el, kivel egyeztetett Menyhárt József arról, kit támogasson a magyar állam

2017. január 9. - 12:36 | Belföld

Az MKP még decemberben elküldte az általuk nemzeti jelentőségűnek tartott intézmények és szervezetek listáját a magyar állami Bethlen Gábor Alapnak, amely több millió, adott esetben akár több tíz- vagy százmillió forintos támogatásban részesíti őket.

Nem árulják el, kivel egyeztetett Menyhárt József arról, kit támogasson a magyar állam
Menyhárt József (Archív felvétel)

A Pátria rádió közlése szerint állítólag már eldőlt, kik kapnak támogatást a BGA-tól, az általuk megkérdezett Menyhárt József MKP-elnök azonban csak azt erősítette meg, hogy

ők véleményezték és elküldték javaslataikat a szervezetnek, a döntési mechanizmusukra viszont állítása szerint nincs befolyásuk.

Mint mondta, a lista, melyről a párt oktatási és kulturális tanácsának javaslata alapján az elnökség döntött, lényegében változatlan a tavalyihoz képest. „Nagyon fontos, hogy átlátható, és szakmai alapon történjen a támogatás a kultúra és a tudomány vonalán... Megerősítettünk olyan intézményeket, amelyek országos lefedettséggel bírnak, évek, évtizedek óta kiemelkedő munkát folytatnak” – hangsúlyozta. A támogatásra javasoltak közül kiemelte a Csemadokot, a pedagógusok szövetségét, illetve a két szlovákiai magyar színházat, a komáromi Jókait, illetve a kassai Tháliát, valamint a Fórum Intézetet. Elárulta, hogy a javaslatukon 18 intézmény és szervezet neve szerepel.


Kapcsolódó cikk:

Ilyen még nem volt: Nyilvánosan ígérte meg a magyar államtitkár, hogy támogatni fogják az eddig mellőzött Ifjú Sziveket!


Nem erősítette meg a döntés megszületését Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár sem, aki jelenleg az ausztráliai Sydney-ben tartózkodik. Azt mondta, hogy még nem született döntés a támogatásokról, mivel jelenleg van folyamatban a költségvetés elosztása. „Egyik kérésem az volt, hogy mire visszaérkezem Európába, azonnal leüljünk, és minél előbb tegyünk pontot ennek végére” – szögezte le.

A kérdésre, hogy teljes mértékben elfogadják-e az MKP javaslatait, a következőképp válaszolt:

„Nem az MKP vagy egyetlen párt javaslatait fogadjuk el, hanem szakmai alapon dolgozzuk fel mindig a pályázatokat, illetve a nemzeti jelentőségű intézmények listáját is eszerint szoktuk bővíteni. Jó, ha ez az MKP véleményével is egyezik. Szlovákiára vonatkozóan mindig kérjük az MKP véleményét.”

Szóba került az is, hogy Menyhárt József beszélt-e a támogatások ügyében közvetlenül Orbán Viktorral, de ezt ő cáfolta. „Nem beszéltem, ez nem az ő kérdéskörébe tartozott. A BGA a nemzetpolitikához csatlakozva küldi hozzánk ezeket a kérdéseket” – mondta. Egy további kérdésre, hogy beszélt-e valakivel Magyarországról a támogatásra javasoltakról, azt állította, hogy "aktív kapcsolatban" vannak.

Maga Potápi sem árulta el egyértelműen, hogy kivel vagy miről tárgyaltak.

„Mi folyamatosan szoktunk találkozni, és van, hogy egy hónapban többször is”

– fogalmazott.

Beszéltek arról is, hogy miért kizárólag az MKP-t kérdezi meg a magyar állam arról, kinek nyújtson támogatást a szlovákiai intézmények közül, és például a Hidat miért nem, illetve hogy nem állhat-e fenn ilyen módon, hogy egy párt szempontjai érvényesülnek lényegében oktatási és kulturális támogatások ügyében, ám a két politikus válaszából nagyjából az szűrhető le, hogy a magyar állam stratégiai partnere az MKP, a Híd pedig nem magyar párt.

(para)