Nem az RTVS műsorvezetője az egyetlen, akinek gusztustalan fenyegetőzésekkel kellett szembenéznie

2023. február 28. - 14:57 | Belföld

Halállal és tömeges nemi erőszakkal fenyegették meg Marta Jančkárovát, az RTVS műsorvezetőjét, miután a szlovák közszolgálati rádió nem adott teret Ľuboš Blahának (Smer), aki egy párttársa helyett akart részt venni a Szombati dialógusok című adásban. Nem Jančkárová az egyetlen a médiában, akinek gusztustalan fenyegetőzésekkel kellett szembenéznie – írja a Pluska.

Nem az RTVS műsorvezetője az egyetlen, akinek gusztustalan fenyegetőzésekkel kellett szembenéznie
Marta Jančkárová (Forrás: RTVS)

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) veszélyes fenyegetőzés ügyében indított eljárást a Jančkárovát ért megfélemlítéssel kapcsolatban. A fenyegető telefonhívások és e-mail üzenetek azt követően érkeztek, hogy a szlovák közszolgálati rádió a Szombati dialógusok című adásba meghívott egy smeres képviselőt, aki helyett a szélsőséges kommunistaként viselkedő Ľuboš Blaha jelent meg, őt viszont az RTVS nem fogadta el a védelmi miniszter vitapartnerének.

Blaha később a közösségi oldalán közölte, hogy sajnálja a Jančkárovát ért támadásokat, amiket elítél, ugyanakkor kijelentette, hogy képtelen volt ellátni a feladatát független műsorvezetőként.

Nem Jančkárová az egyetlen újságíró, akinek ismeretlen személyektől érkező fenyegetőzésekkel kellett szembenéznie. Noro Dolinský, a PLUS 7 Dní műsorvezetője például elmondta, pályafutása során egész gyűjteményt halmozott fel a legkeményebb sértésekből és fenyegetőzésekből. Egyet a rendőrség is vizsgált. Egy ismeretlen személy ugyanis azt írta Dolinskýnak, hogy rendszeresen fegyverrel céloz rá, és egyszer majd munkából hazafelé tartva lelövi őt. A fenyegetőzőt végül elfogta a rendőrség.

„Sajnos a politikai műsorok vezetőinek hosszú ideje különféle fenyegetésekkel kell szembenézniük. Az évek során én is számos különféle, kellemetlen helyzeten mentem keresztül. Egyértelműen nem szabadna könnyen venni ezeket. Emellett bizonyos politikusoknak sem szabadna alábecsülniük az újságírókkal szembeni gyűlöletet. Ha valamilyen szakmai kifogásuk van, törvényes úton kell rendezni” – mondta Zlatica Švajdová Puškárová, a TV Markíza műsorvezetője.

Jana Krescanko Dibákovának (TV JOJ) is vannak tapasztalatai a fenyegetőzésekkel, a múltban egy ilyen át is lépett minden határt, ezért kénytelen volt jogi útra terelni az ügyet, illetve bevonni a rendőrséget.

„Nem maradhat büntetlenül, ha valakit elkezdenek halálosan fenyegetni. Engem először 2019-ben fenyegettek meg halálosan Kotleba hívei az államfőjelöltekkel folytatott beszélgetést követően. Hiba volt, hogy figyelmen kívül hagytam őket. Néhány hete a közösségi hálón folyamatosan sérteget egy képviselő, akinek a nevét nem mondjuk ki” – nyilatkozta Rastislav Iliev, a TA3 műsorvezetője.

Az újságírókat ért fenyegetéseket több szlovákiai médium főszerkesztője, illetve politikai pártok is elítélték.


(Pluska)