Nem bír belenyugodni az ellenzék abba, hogy Pellegrini a helyén marad

Az ellenzék újabb rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezi, amelyen Peter Pellegrini kormányfőt akarják leváltani. Eddig 26 képviselői aláírás gyűlt össze. Ezt Igor Matovič, az OĽaNO mozgalom vezetője közölte hétfőn, miután a képviselőknek most sem sikerült megnyitnia a kormányfő leváltásáról szóló rendkívüli ülést.

Nem bír belenyugodni az ellenzék abba, hogy Pellegrini a helyén marad
Fotó: tasr

„A mai nap folyamán összegyűjtjük a hiányzó aláírásokat, és leadjuk az iktatóban” – tette hozzá Natália Blahová, az SaS frakcióvezetője. A hétfői rendkívüli ülésen szerinte a koalíciós képviselők csak minimális létszámban jelentek meg. Megjegyezte: ez az ellenzék demokratikus jogainak a megsértését jelenti.

Richard Sulík, az SaS elnöke hozzátette: Pellegrini a gyávaságát bizonyította azzal, hogy nem javasolta Jankovská leváltását. Kormányfőként nyomást kellene gyakorolnia a kormányra, a kormánynak pedig egységesen nyomást kellene gyakorolnia a Bírói Tanácsra, hogy Jankovská a nyilvánosságra került ügyei miatt ne folytathassa bíróként sem a pályafutását.       

Arra a kérdésre, hogy miért nem várják meg a rendes ülés végét, amikor a kormányfő leváltását megvitathatnák, Matovič úgy reagált, hogy miért várnának addig. Monika Jankovská (Smer-SD) volt igazságügyi államtitkár ügye szerinte a Smer-SD maffiakapcsolatainak a bizonyítéka. Hozzátette: Jankovská a bírósági ítéleteket intézte Marian Kočner számára, ezért nyomoz nála a rendőrség.       

A képviselőknek hétfőn nem sikerült megnyitni a Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő leváltását célzó rendkívüli ülést, mivel a plénum nem volt határozatképes. Andrej Danko (SNS), a parlament elnöke bejelentette: az indítványt a rendes ülésen, utolsó pontként fogják megvitatni. Ez utóbbi kedden kezdődik. A kormányfőnek eredetileg pénteken kellett volna a képviselők elé állnia, az ülést azonban akkor sem sikerült megnyitni a hiányos létszám miatt. Danko hétfőre napolta el azt.      

Pellegrini lemondatását az ellenzék indítványozta, amiért a miniszterelnök nem javasolta Monika Jankovská (Smer-SD) igazságügyi államtitkár leváltását azután, hogy felmerült: Jankovská üzeneteket válthatott Marian Kočner vállalkozóval, aki ellen a Kuciak-gyilkosság megrendelése ügyében folyik eljárás. A kormány nem támogatja Pellegrini leváltását. Jankovská, aki tagadta, hogy találkozott vagy kommunikált volna Kočnerral, időközben távozott a hivatalából.

TASR