Nem bírnak megérkezni az elektromos buszok Dunaszerdahelyre

2023. augusztus 25. - 07:00 | Régió

Közel egy éve írtunk arról, hogy hetek vannak hátra az ingyenes tömegközlekedés bevezetéséig Dunaszerdahelyen, most a polgármester szavai alapján ugyanez a helyzet.

Nem bírnak megérkezni az elektromos buszok Dunaszerdahelyre
A 2021-es autómentes napon kiállított elektromos autóbusz (Fotók: Paraméter-archívum)

Dunaszerdahely önkormányzata 2021 novemberében hagyta jóvá, hogy a város pályázati kérelmet nyújtson be két elektromos meghajtású autóbusz megvásárlására és egy egyenáramú töltőállomás kialakítására. A megcélzott összeg akkor 1 179 360 euró volt, 5%-os, kb. 59 ezer eurós önrésszel. Ebből az elektromos autóbuszokra egyenként 475 ezret, míg a töltőállomásra 32 ezret szántak.

A pályázattal a közösségi személyszállítás vonzerejének és versenyképességének növelése elnevezésű, EU-s forrásokból támogatott felhívására reagált a város, annak egyik pontja ugyanis kimondottan a városi tömegközlekedés gépparkjának modernizálásáról szólt, pontosabban alternatív meghajtású eszközök beszerzéséről, és a velük kapcsolatos infrastruktúra kiépítéséről. Ennek lehetőségéről Hájos Zoltán először a 2021 szeptemberi autómentes napon beszélt. Már akkor is megpendítette, hogy ha elektromos buszokkal működtetik majd a városi tömegközlekedést, akkor az ingyenessé válik Dunaszerdahelyen.

A tavalyi autómentes napon Hájos már győztes pályázatról beszélt, és arról, hogy éppen a közbeszerzést készítik elő az elektromos autóbuszokra. Dunaszerdahely végül a beruházási, regionális fejlesztési és informatizációs minisztériumnál meghirdetett EU-s pályázaton nyert 980 ezer eurót, a városi önrésszel a projekt teljes költsége pedig 1,03 millió eurót tesz ki. Töltőállomás kialakításával már nem számoltak, Hájos azt mondta, hogy a buszokat a felújított vásártérnél létesített trafóállomásnál éjszakai árammal töltik majd, ami lehetőséget ad mindkét gépjármű egyidejű töltésére.

Hájos Zoltán

Két héttel később az önkormányzat jóváhagyta az ingyenes tömegközlekedés biztosításához szükséges városirendelet-módosítást, a polgármester pedig a plénumon azt mondta: „nem lesz vele olyan beszállítói probléma, mint egyes autótípusokkal, amelyekre akár sok-sok hónapot várni kell.”

Aztán jöttek a problémák. A Denník E felhívta a figyelmet, hogy a dunaszerdahelyi közbeszerzést a Slovakiaring címe alatt bejegyzett Mobility & Innovation Production, s.r.o. nevű cég az ESET-társtulajdonos Rudolf Hrubýhoz és Pavel Čulíkhoz köthető. Az említettekhez tartozik a Slovakiaring tulajdonjoga is. Azt is megírták viszont, hogy a város gyakorlatilag erre a cégre szabott közbeszerzést írt ki.

Még ezt megelőzően a magyar HVG írta meg, hogy az említett cég Magyarországról vásárolt leszerelt autóbuszokat, és ezeket próbálják lepasszolni Dunaszerdahelynek. Hrubý viszont azzal érvelt, hogy Magyarországról csak a karosszériákat és a buszok gyártásához szükséges engedélyt vásárolták, Dunaszerdahelyre pedig már az általuk legyártott buszokat szállítják.

Egyébként épp a Mobility & Innovation Production cég buszai voltak azok, melyeket a tavalyi, de már az egy évvel korábbi autómentes napon is kiállítottak a Dunaszerdahelyi Fő utcán, noha akkor elvileg még el sem indult a közbeszerzés. Annak egyik résztvevője végül megtámadta az eredményt azzal, hogy a közbeszerzést konkrét gyártóra szabták. Technikai paramétereket emlegettek ajtómérettől motorteljesítményig, melyek ilyen szintű korlátozását nem tartották indokoltnak. Az illetékes szervek helyt adtak a panasznak, a város pedig eszerint indította újra a közbeszerzést.

Erről Hájos Zoltán augusztusban úgy nyilatkozott portálunknak, hogy megérti néhány gyártó panaszát, de ha meg akarnak felelni annak, amire az EU-s pénzt elnyerték, akkor nem felelhetnek meg mindenki igényeinek. de „Ha mi akarjuk tartani az EU-s projektet, amire a pályázatot beadtuk, hogy könnyűszerkezetű, innovatív autóbuszokat akarunk üzemeltetni, és nem egy acélvázas buszt, amiből kivesszük a dízelmotort és betesszük a villanymotort, akkor a közbeszerzésben nem lehet aszerint változtatni a feltételeket, még ha azt is mondják, hogy előre valakire szabottak” – fogalmazott.

Az újabb pályázaton, idén márciusban ismét a Mobility & Innovation Production járt sikerrel, adóval együtt 915 ezer eurós árat kínált a két autóbusz beszállításáért. Vele szemben a cseh milliárdos Daniel Křetinský ésa a J&T pénzügyi csoporthoz közel álló Roman Korbačka által birtokolt SOR Libchavy 828 ezres árat kínált, a tenderen viszont kevesebb pontot kapott az elektromos fogyasztásáért és az útterheléséért.

Öt hónappal később viszont még mindig nincsenek buszok.

„A nemzetközi tender kissé meghosszabbította az időpontokat, de már le lett zárva az irányító hatóság részéről, megfelelőnek találták a folyamatot és a közbeszerzést, a gyártónak viszont nincs raktáron autóbusza. Ez tartja most fel a történetet” – hangsúlyozta a dunaszerdahelyi polgármester.

Hozzátette, a gyártó felkínált egy autóbuszt, amivel a város letesztelheti, tudják-e tartani az aktuális menetrendet, illetve annak a lakossági igények alapján bővített verzióját. Hozzátette, szerinte hetek kérdése, és megérkeznek az új autóbuszok, melyekkel a városi tömegközlekedést üzemeltethetik a jövőben.

Hangsúlyozta azt is, hogy a közbeszerzés feltételei szerint a város akkor fizeti ki értük a teljes összeget, amikor leszállították azokat.

(SzT)