Nem biztos, hogy egy év alatt eljutunk a 600 eurós minimálbérig

A Szlovák rádió Szombati dialógusok c. adásában beszélt a miniszterelnök arról, hogy elképzelése szerint április 26-ig töltené be a pénzügyminiszteri pozíciót, ami Peter Kažimír jegybankelnéki posztra való távozása miatt üresedett meg.

Nem biztos, hogy egy év alatt eljutunk a 600 eurós minimálbérig

Peter Pellegrini reményei szerint addig a dátumig sikerül a koalíciónak olyan megállapodásra jutnia a bevezetendő szociális intézkedésekről, amellyel nem állítják fejre az állami költségvetést.

"Mindent megteszek annak érdekében, hogy a leendő miniszter, Ladislav Kamenický már a megállapodásból eredő törvényi módosításokon dolgozhasson, illetve további témákon, melyek a védnöksége alá tartoznak" - szögezte le.

Úgy gondolja, a kormány szociális csomagjának tartalmáról a koalíciós pártok vezetése megegyezhet az elkövetkezendő két hétben. "Bizonyos mértékben szorít az idő bennünket, hiszen a nyári szünetig már csak két parlamenti ülésszak áll előttünk" - emlékeztetett, aláhúzva, hogy ha a májusi ülésszak során már konkrétumokról akarnak tárgyalni, akkor április 26-ig meg kell egyezniük, az ugyanis a javaslatok parlamentbe való benyújtásának határideje.

A rádióban kijelentette, bízik abban, hogy a csomag minden pontját sikerül megvalósítaniuk, mindazonáltal csak olyan paraméterekkel tehetik ezt, amelyeknek nem lesz óriási hatása a költségvetésre.

Figyelmeztetett például arra, hogy a minimálbért illetően nem beszélhetnek arról, hogy automatikusan felemelik 600 euróra a jelenlegi 520-ról. "Ami biztos, hogy a minimálbért fokozatosan szeretnénk eljuttatni a nemzetgazdasági átlagbér 60%-ára. Vegyük ezt egy tervnek, amit teljesíteni szeretnénk, ezért arról is beszélni fogunk, hogy ezt úgy érjük-e el, hogy azonnal 600 euróra ugrunk az 520-ról, vagy hosszabb időhorizonton jutunk el oda" - fogalmazott.

(TASR)