Nem biztos, hogy meglesz ma a 90 szavazat az előrehozott választás kiírására, a parlament rendes ülése elmaradt az abortusztörvény miatt

2023. január 31. - 15:10 | Belföld

Nem fogadta el a parlament a 81. ülés napirendjét, mert a programpontok közé – a házszabállyal ellentétben – besorolták Anna Záborská (OĽaNO) abortuszellenes törvényjavaslatát. Ezen az ülésen szavaztak volna az előrehozott parlamenti választásról is, de a szavazás nem marad el, Boris Kollár házelnök külön ülést hívott össze délután 5 órára.

Nem biztos, hogy meglesz ma a 90 szavazat az előrehozott választás kiírására, a parlament rendes ülése elmaradt az abortusztörvény miatt
Fotó: TASR - illusztrációs felvétel

A parlament a 81. rendes ülésén szavazott volna ma (kedd) délután az előrehozott parlamenti választásról, de a képviselők nem fogadták el az ülés napirendjét, ezért az elmarad. A képviselők azonban délután ötkor mégis szavaznak a határozati javaslatról, amely lerövidíti a jelenlegi választási ciklust, Boris Kollár (Sme rodina) házelnök e célból rendkívüli ülést hívott össze. A választás legvalószinűbb időpontja szeptember 30., ezt támogatják a volt kormánykoalíció pártjai, a Hlas június 24-t, a Smer május 27-et javasol. A szeptember 30-at az ellenzék nem akarja megszavazni.

Előfordulhat azonban, hogy a határozati javaslat nem kapja meg a szükséges 90 szavazatot, mert a volt koalíció több képviselője is hiányzik, külföldi szolgálati úton van. A Smer és a Hlas megerősítette, hogy ők nem támogatják a szeptember 30-i időpontot, több független képviselő pedig még nem döntött. Ha ma (kedd) nem sikerül a szavazás, a köztársasági elnök akár már holnap lecserélheti a Heger-kabinetet. Az előrehozott parlamenti választásról azonban napokon belül újra szavazhatnak, mert csak egy új határozati javaslat kell, amit mindössze 30 képviselőnek kell beterjesztenie.

A rendes ülés napirendjét Anna Záborská (OĽaNO) abortuszt szigorító törvényjavaslata miatt nem szavazta meg az SaS és néhány más független parlamenti képviselő. Szerintük ugyanis a javaslatot a házszabállyal ellentétesen sorolták be a napirendi pontok közé. Tomáš Valášek (PS) szerint folytatják a küzdelmet Záborská javaslata ellen, a képviselő már többször kísérletet tett az abortusztörvény szigorítására. „Figyelmeztettem a plénumot, hogy a javaslat miatt obstruálni fogunk” – tájékoztatott Valášek. A napirendet csak 60 képviselő szavazta meg a jelenlévő 127-ből.

A 81. ülés mintegy 120 programpontját a következő, 83. ülésen kezdi majd tárgyalni a parlament, amit várhatóan még a héten összehív Boris Kollár.

- lpj -