Nem biztos, hogy minden szülő megkaphatja a szülői nyugdíjbónuszt

2022. november 21. - 16:58 | Belföld

Egyes szülők nem biztos, hogy megkapják a szülői nyugdíjbónuszt annak ellenére, hogy gyerekeik fizetik a járulékokat. Sokan ugyanis azzal a kéréssel fordultak a Szociális Biztosítóhoz, hogy nem akarják, hogy kifizessék a bónuszt szüleiknek. Az jelenti a problémát, hogy ehhez meg kell adni az anya vagy az apa születési számát, akit lehet, hogy egész életükben nem is láttak – írja a TV Noviny.

Nem biztos, hogy minden szülő megkaphatja a szülői nyugdíjbónuszt
Illusztráció (Fotó: TASR)

2023. január 1-től érvénybe lép a szülői nyugdíjbónuszról szóló törvénymódosítás, amely alapján a dolgozó emberek a kivetési alapjuk 1,5%-át adhatják hozzá szüleik nyugdíjához. A nyugdíjbónusznál a gyerekek két évvel ezelőtti fizetéséből indulnak majd ki, és legfeljebb az átlagkereset 1,2-szereséből folyósítható. A Szociális Biztosító jövőre egy összegben fizeti ki a nyugdíjasoknak, azt követően pedig havonta. A szülői nyugdíjbónusz maximáis összege éves szinten 262 euró lehet, ekkora összeget pedig azok kaphatnak, akiknek a gyereke bruttó 1453 eurónál többet keres. A nyugdíjbónusz minden nyugdíjas szülőt érint, akinek a gyerekei dolgoznak. Emellett a nyugdíjbónusz nincs befolyással a gyerek járulékának, sem a jövőbeni nyugdíjának összegére. A folyósításhoz nem kell sem kérvényt, sem nyilatkozatot benyújtani.

Milan Krajniak munkaügyi miniszter szerint ez kb. 820 ezer nyugdíjast érint majd. A valóságban viszont sokkal kevesebben lehetnek, ugyanis sokan fordulnak a Szociális Biztosítóhoz azzal a kéréssel, hogy egyáltalán nem akarják, ha szüleik részesülnének a bónuszból, vagy legfeljebb csak egyikük. Például, ha akadt olyan személy, akit elhagyott az édesapja, a tartásdíjat sem fizette rá, ezért nem látja okát, hogy részesüljön a kedvezményből.

Martin Kontúr, a Szociális Biztosító szóvivője szerint nyilatkozatot kell benyújtani, ha valaki azt szeretné, hogy szüleinek ne folyósítsák a bónuszt. Aki le akarja állítani a kedvezmény kézbesítését, a kérvényben fel kell tüntetni a szülő születési számát – ez viszont problémát jelenthet, ha egy ideje már nem találkoznak. A biztosító szerint ez megtalálható a születési anyakönyvi kivonatban. Ez viszont csak az 1995 előtt születettekre vonatkozik. Csakhogy a TV Noviny szerint 1954 előtt született szülők születési száma nincs bejegyezve az anyakönyvi nyilvántartásban. A Szociális Biztosító és a minisztérium is már regisztrálta a problémát, és jelezték, hogy decembertől ők maguk is ki tudják keresni a születési számokat.


(tvnoviny.sk)