Nem biztos, hogy olcsón megússza a gyilkosságokat a koronatanú

2018. szeptember 7. - 00:01 | Régió

Szeptember 5-én, szerdán a csallóközi maffiaper keretében tanúként jelent meg a Specializált Büntetőbíróság szenátusa előtt Horváth Lehel.

Nem biztos, hogy olcsón megússza a gyilkosságokat a koronatanú
Horváth Lehelt tanúként hallgatták meg a Specializált Büntetőbíróság tárgyalásán (Fotók: Cséfalvay Á. András)

A csótfai (Dunaszerdahelyi járás) férfi volt az, aki 2016-ban életét féltve úgy döntött, felkeresi a rendőrséget, és vádalku ellenében kitálal a Sátor Lajos-féle dunaszerdahelyi maffia által 2001 és 2010 között elkövetett legsúlyosabb bűncselekményekről, gyilkosságokról. Horváth már csak azért is tudott ezekről sokat, mert bizonyos gyilkosságok az ő csótfai birtokán történtek, melyek áldozatait rendszerint ő temette el egy munkagéppel.

Horváth Lehel 2016-ban szólalt meg először nyilvánosan, azt követően, hogy vallomása nyomán a hatóságok őrizetbe vették a csallóközi maffia tagjait.

“Nem volt más lehetőségem. Vagyis igazából lehetett volna, de ha azt választom, akkor ma már nem lennék itt” – mondta a lapunknak adott 2016-os interjúban Horváth Lehel arról, miért asszisztált a Sátor Lajos által indítványozott gyilkosságokhoz.

Tehát ahogy a jelenleg zajló maffiaper vádlottjai, úgy Horváth is azt állítja, hogy a Sátor Lajostól való félelmére való tekintettel követte el a bűncselekményeket.

A vádlottak padján ülő személyektől eltérően viszont a csótfai férfinak egy ideig nem kellett számolnia azzal, hogy akár élete végéig is börtönbe kerülhet. Koronatanúként az általa elkövetett bűncselekmények ügyében elhalasztották a vádemelést, és számíthatott arra, hogy miután a bűnszervezet tagjait elítélik, számára mérsékelt büntetést szab ki a bíróság.

Azonban két évvel a “kitálalás” után, idén márciusban Horváth Lehel kilátásai nagyot változtak. Feleségének bántalmazása miatt előzetes letartóztatásba helyezték, és mivel bűncselekményt követett el, a maffiagyilkosságok ügyében automatikusan vádlotti státuszba került. Ez egyben azt is jelenti, hogy hiába nagyrészt az ő vallomása eredményezte a bűnszervezet tagjainak letartóztatását, az ő esetében ezt a tényt a bíróságnak már nem kell méltányolnia, és jó eséllyel szigorúbb büntetésre számíthat.

Horváth Lehel ügyét egyébként külön eljárásban fogják tárgyalni (jelenleg még nem emeltek ellene vádat) a szeptember 5-i tárgyaláson csak tanúként volt jelen. A Besztercebányai Büntetés-végrehajtási Intézetben zajló tárgyalásra a leopoldovi börtönből szállították át. Amikor a tárgyalóterembe vezették, mindenki elcsendesült, a levegőben tapintani lehetett a feszültséget, a vádlottak megvető pillantásokat vetettek a fél éve tartó vizsgálati fogsága óta látványosan megsoványodott, első ránézésre nagyon megviseltnek tűnő Horváth Lehel felé.

A tanú külsején igen, de megszólalásain már nem lehetett érezni, hogy a vizsgálati fogság meggyötörte volna. Higgadtan és határozottan beszélt, és közben gyakran ki-kitekintett a vádlottakra. Horváth először arról beszélt, mi vezette arra, hogy 2016-ban felkeresse a rendőrséget. Az egész úgy kezdődött, hogy az akkoriban előzetesben ülő Kádár Krisztián egy levelet intézett hozzá, de ezt nem kapta meg, csak Kádár ügyvédjénél nyerhetett bele betekintést.

“A levélben instrukciók voltak azzal kapcsolatban, hogyan kell vallomást tennem különböző ügyekben. Ha jól emlékszem, a Sátor-gyilkossággal kapcsolatban például azt akarta, mondjam azt, hogy Sátort a Zakál lőtte le. (…) Tehát nem az igazságot akarta mondani, hazudni akart. (…) Azt várta tőlem, hogy erősítsem meg a hazugságait, de én úgy döntöttem, hogy magam felkeresem a rendőrséget, és az igazat fogom mondani”

– vázolta fel az akkori történéseket Horváth. Mivel nem bízott a rendőrségben, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) egy konkrét rendőrét kereste fel, akiről tudta, hogy már akkor is nyomozott Kádár ellen, ebből kifolyólag gondolta, hogy abban a zsaruban megbízhat.

Az elmondottakon kívül az is Horváth Lehel és a rendőrség együttműködéséhez vezetett, hogy Kádár – legalábbis Horváth állítása szerint – Sátor Lajos 2010-es likvidálása után is folytatni akarta a gyilkolást. A tanú erről így beszélt:

“Az öreg Raiszot meg akarta mérgezni, többször mondta nekem, hogy a Srekket (a vádlott Zakál Ferenc beceneve) is meg akarja ölni egy pénzügyi vita miatt. (…) Még amikor Sátor élt, Kádárral meg akarták gyilkolni a Márikot (szintén vádlott) és a testvérét, akiket én figyelmeztettem arra, hogy legyenek minél óvatosabbak. (…) Azért döntöttem a tanúskodás mellett, mert láttam, hogy Kádár ugyanolyan, mint Sátor volt. Mindig agyalt valamin.”

Nem tagadja, hogy ő lőtte le Sátor Lajost

Ahogy az 2016-os beismerése óta nyilvánvaló, Horváth Lehel volt az, aki lelőtte az egy egész évtizedig a rendőrség elől bújkáló, de még így is a csallóközi maffia fejének mondható Sátor Lajost.

Ugyanakkor a csótfai férfi azt állítja, hogy Kádár indítványozta Sátor meggyilkolását – ahogy ezt korábban az egyik vádlott, Nagy “Csonti” Zsolt is vallotta.

Sátor halálának napja, 2010. december 2-ika előtt legfeljebb egy-két héttel a Magyarországon bújkáló Kádár és Zakál egy budapesti találkozóra hívták Horváthot, ahol közölték vele, hogy segítségre van szükségük, Sátor valószínűleg meg akarja őket gyilkolni.

“Ha jól emlékszem, Kádár csinált Zakállal egy naperőművet, amiből Sátornak nem adtak részesedést. Szerintem Sátor féltékeny volt rájuk, hogy sok pénzük van, őt meg kihagyták” – hangzottak Horváth szavai. Érdekesség, hogy a történéseket korábban Zakál és Kádár is máshogy idézték fel. Míg Zakál azt állította, egyáltalán nem volt benne a gyilkosságban, és azt sem tudja, Sátor Lajos hallott-e egyáltalán, addig Kádár verziója úgy hangzik, hogy Lehel ajánlotta fel neki és Zakálnak a “probléma” megoldását, de ő annak ellenére sem sejtette előre Sátor halálát, hogy a “problémamegoldás” érdekében 200 ezer eurót, géppisztolyt és egy bágert is adott Lehelnek…

Kádár Krisztián

Horváth elmondta, az ominózus budapesti találkozón a páros arra kérte, árulja el Sátort. Kádár és Zakál tudta, hogy Sátor rendszeresen jár Lehel birtokára, így ha Horváth belemegy, ott végezni lehet Sátorral. Horváth ebbe belement, pénzt és bágert is kapott Kádártól és Zakáltól, de elmondása szerint nem az anyagi haszonszerzés motiválta.

“Én a Kádárra barátként tekintettem, az apja is jó barátom volt. Mivel Sátor egyszer már lelőtte egy barátomat, Andort, megsajnáltam Kádárt. (…) Sajnáltam, hogy Sátor megint meggyilkol valakit. És valahol örültem is neki, hogy véget érhet ez az egész”

– hangsúlyozta Horváth azt, miért döntött úgy, hogy segít megszabadulni Sátortól.

A csótfai férfi szerint Kádár terve az volt, hogy a garázsban rejtőzve várja meg, hogy Sátor megjelenjen a megbeszélt időpontban Lehelnél, és a nála lévő géppisztollyal lelövi őt. Kádár ezzel szemben korábban azt mondta, Lehel utasította arra, hogy üljön be a garázsba és várjon csendben, ő nem is tudta, hogy Sátor oda fog menni, és Lehel majd lelövi őt. Ugyanerre Horváth így emlékszik vissza:

“Kádár elbújt a garázsban, és idővel megjött Sátor. Én elkezdtem vele beszélgetni a garázskapunál, és kicsit el is távolodtam tőle, hogy ha Kádár lőni fog, ahogyan azt megbeszéltük, nehogy eltaláljon engem is. Már legalább öt perce beszéltettem Sátort, aki elkezdett benézegetni a garázsba. Szerintem megláthatott valamit, én megijedtem, és mivel Kádár nem lőtt, elővettem a pisztolyt amit előzőleg Kádár adott, és hátba lőttem Sátort.”

Lehel a bűnszervezet vezérének azonnali halálát még két további lövéssel biztosította be, majd Kádár elősétált a garázsból, és csak annyit mondott, “beragadt a fegyver”, ezért nem lőtt.

Ezt követően Sátor holttestét a csótfai birtokon elásták, a halott keresztapa személyes tárgyainak likvidálásáról és autójának elszállításáról Kádár gondoskodott. A rendőrség egy-két hónappal később tárta fel a 2008-ban meggyilkolt Raisz Szilárd és Csaba csótfai sírját, és mivel olyan hírek érkeztek, hogy a zsaruk további hullákat fognak keresni Horváthnál, Kádár és Zakál úgy döntött, kiássák és elviszik Sátor maradványait Zakál csótfai telkére. Erre Zakált leszámítva Horváth és Kádár is ugyanígy emlékszik. Sátor Lajos holtteste azonban azóta sem került elő, hiába ásták fel Zakál kertjét 2016-ban a rendőrök…

Zakál Ferenc

Feldarabolták és ledarálták a barátjukat

Horváth Lehelt szeptember 5-én egy 2006-os gyilkosság kapcsán is meghallgatta a bíróság. Ez Reisz Andor, Sátor addigi legfőbb bizalmasának kivégzése volt. Reisz likvidáláról korábban Kádár azt mondta, azt Horváth Lehel és Sátor Lajos kezdeményezte, mert Reisz meglopta, és talán a rendőrségen is fel akarta adni a bűnszervezet vezérét. Ugyanakkor a vádlottak közül többen is azt állítják, Kádár akarta eltenni láb alól a férfit, mert szerinte Reisz volt az, aki miatt – később koholtnak bizonyuló vádak alapján – Kádár 2004-től két évig vizsgálati fogságban volt. Horváth szerint is ez volt az indíték.

“Egyszer megállt nálam Sátor és Kádár. Azt mondták, nálam akarják meggyilkolni az Andort, aki Drevenák (exrendőr, szintén vádlott) segítségével lecsukatta Kádárt. (…) Reisz már gyerekkorától fogva a barátom volt, de féltem őt figyelmeztetni. Hét gyerekem volt, és féltem, ha Sátor megöl, gyerekotthonba kerülnek” – vallotta Horváth.

A gyilkosság végül 2006 novemberében történt meg. A tanúk egybehangzó állítása szerint ahogy később Sátor esetében, ezt a gyilkosságot is Kádárnak kellett volna elkövetnie, de nem húzta meg a ravaszt. Kádár erről korábban azt mondta, Sátor kényszerítette, hogy elvállalja ezt a szerepet, és szándékosan nem lőtt. Helyette végül Sátor lőtte fejbe Reisz Andort.

“Amikor Sátor lelőtte Andort, Kádár előjött a bokrok közül, ahol előtte elbújt. A Sátor kérdezte tőle, miért nem lőtt, azt hiszem azt felelte, hogy nem látott jól. Ezután Sátor bosszankodott, hogy most kidobhatja a saját fegyverét, mert ez a fasz nem lőtt”

– idézte fel Horváth az eseményeket. Ezt követően a holttest gyomorforgató likvidálása következett. Egykori barátjuk testét Horváth és Kádár feldarabolták, ledarálták, maradványait a Tőkési ágba öntötték, de a nehezen likvidálható nagyobb csontokat egy gödörbe temették, amit Csonti és Kádár ásott ki. Hasonlóan Sátor holttestéhez, Reisz maradványait a mai napig nem találták meg a hatóságok.

Horváth Lehel

“Megmutattam a rendőröknek, hova temettük, de amikor nálam voltak, nem találták meg. Mivel a gödröt Kádár és Nagy ásták ki, az is lehet, hogy később valamelyikük elvitte onnan. Erre nincs más magyarázat” – fejtette ki véleményét Horváth Lehel.

A tanú kihallgatása szeptember 7-én folytatódik.

(db)


Korábbi beszámolóink a maffiaperről (időrendi sorrendben):

Csontiék a vádlottak padján!

Csonti bevallotta, hogy gyilkos

Megeredt Csonti nyelve: Sátor Kaliňák csúcsrendőrén keresztül akart visszatérni a normál életbe

Zakál mindent tagad, Csonti tovább csiripel

Névsorolvasás a bíróságon – Ők voltak a Sátor-maffia tagjai

„Öröm Dunaszerdahelyen élni, vádlott úr!“

Ő nem olyan, mint a többiek, ő nem gyilkos

Kádár tovább tagadta a gyilkosságokat, majd félbeszakadt a csallóközi maffia büntetőpere

"Sátor Lajos pisztolyt nyomott a számba"

„Csonti elásott egy kisebb falut"

Egy halálfej és kilenc koponya – Sátor Lajos magára varratta a tízes gyilkosságot

A megyeri adóhivatalban megnyílt a pénzcsap, és ömlöttek a milliók a csallóközi maffia kasszájába

Csonti elsírta magát, amikor Spišiakkal találkozott

Sátor Lajos: “Anyu, jobb, ha nem tudsz semmiről!”