Nem biztos, hogy sikerül elfogadni a Slovnaft nyereségének megadóztatását

2022. augusztus 10. - 17:11 | Belföld

A parlament már kétszer elhalasztotta a Slovnaft kőolaj-finomító orosz kőolaj feldolgozásából származó nyereségének megadóztatását, és nem biztos, hogy a szeptemberi ülésen sikerül azt elfogadni.

Nem biztos, hogy sikerül elfogadni a Slovnaft nyereségének megadóztatását
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter tervezetét az SaS korábban megvétózta, és Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter elmondása szerint azóta sem tárgyalt velük senki a támogatásáról. Az SaS más adók csökkentését szabta feltételül.

„Akkor tudunk egyetérteni a javaslattal, ha más adókat csökkentünk”

– mondta Sulík, beismerve, hogy a Slovnaft túlzott nyereségre tesz szert az olaj kőolaj feldolgozásával.

„A mi javaslatunk az volt, hogy csökkentsük az üzemanyagok áfáját 20 százalékról 8-ra. Ez az, ami azonnali segítséget jelent az embereknek”

– jelentette ki Sulík. Javaslatáról a szeptemberi ülésen akar tárgyalni az SaS.

„Elfogadjuk az orosz kőolaj megadóztatását, ha egyúttal 20 százalékról 8-ra csökkentjük az üzemanyagok áfáját, vagy más adócsökkentést vezetünk be”

- hangsúlyozta.

Az SaS attól tart, hogy a különadóból származó bevételt például olyan hivatalnokok alkalmazására költenék, akik a gyerekek szabadidős tevékenységének támogatására adott utalványok felhasználását ellenőriznék. Az orosz kőolaj feldolgozására vonatkozó különadót májusban mutatta be Matovič. A kormány jóváhagyta a tervezetet, azonban annak parlamenti megvitatását előbb júniusra, majd szeptemberre kellett halasztani, mivel a kormánypártok nem támogatják egységesen.

TASR

Címkék: Slovnaft-adó