Nem büntet meg az állam, ha júliusig legalább megrendeled az online kasszagépet!

A koalíció elhalasztja a kasszagépek adóhatósági rendszerre való rákötését az őszre.

Nem büntet meg az állam, ha júliusig legalább megrendeled az online kasszagépet!
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

A kormány jóváhagyott egy javaslatot, miszerint a hatóság szeptember végéig nem ad büntetést azoknak a vállalkozóknak, akik június végéig legalább megrendelték az online kasszát.

Eredetileg július 1-től már csak online kasszagépeket lehetett volna használni, ezt a kötelezettséget halasztják most le októberre, ám ahhoz a vállalkozóknak június 3-ig fel kell mutatniuk egy igazolást arról, hogy a regisztrációs pénztárgépet megrendelték egy olyan gyártónál vagy disztribútornál, amely rendelkezik annak terjesztéséhez szükséges tanúsítvánnyal, emellett kérvényezték a kód kiadását a pénztárra.

A kormány már jóváhagyta, a parlament pedig rövidített eljárásban tárgyalja a pénzügyi tárca javaslatát. Indoklásuk szerint így szeretnék védeni a vállalkozói egységeket, amelyeknek nem sikerült beszerezniük a pénztárgépet időben, jelenleg ugyanis az ilyen piac online kasszákkal való lefedettsége gyenge.

Jelenleg mintegy 230 ezer regisztrációs pénztárgép működik Szlovákiában, ám ebből csak 60 ezer online. A Pénzügyi Hatóság további 75 ezret tart nyilván, amelynél már kérvényezték a nyilvántartásba vételt. Marad mintegy 102 ezer, amely még nincs beregisztrálva az eKassa rendszere.

(Denník N)