Nem csak Covid van a világon! Nem lehet harmadrendű a bűnüldöző szervek jótékony nyomulása!

Barak László | 2020. december 14. - 20:52 | Vélemény

Miközben így karácsony küszöbén egyre inkább a járvány rabjává válik a szlovákiai népesség tekintélyes hányada, a közemberek többsége szinte észre sem veszi, de jó esetben is legfeljebb harmadrendűnek tekinti a bűnüldöző szervek jótékony nyomulását.

Nem csak Covid van a világon! Nem lehet harmadrendű a bűnüldöző szervek jótékony nyomulása!
Fotó: TASR

Mármint, hogy a Matovič-kormány fennálása óta több gazdasági bűncselekménnyel, hivatali visszaéléssel, korrupcióval gyanúsított nagykutya került rács mögé, mint amennyi Nyugat-Európában a második világháború óta összesen.

Itt van például az ún. Állattenyésztő-ügy Szlovákia történetének eddig napvilágra került legnagyobb korrupciós ügye. A pillanatnyi állás szerint 10 millió euró felett jár a kifizetett kenőpénzek összege, amit a rendőrségnek eddig sikerült feltárni. Az affér friss fejleménye, hogy kiszivárgott, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke, Andrej Danko is meg-meglátogatta azt a Slavia Capital pénzügyi csoport érdekeltésébe tartozó pozsonyi Hotel Albrechtet, illetve annak piszkos ügyletekre gründolt szobáját, ahová állítólag táskaszám hordták a kuncsaftok a kenőpénzt az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) korrupt vezetőinek. Konkrétan azért, hogy megítéljék nekik, illetve, hogy megvásárolják tőlük az általuk megpályázott állami (EU-s?) dotációt!

És ez kérem szépen csak a jéghegy csúcsa, legalábbis ahhoz képest, ami még kiderülhet, ha az aktuális kormány nem fojtja bele önmagát a világjárvány mocsarába.

Rendkívül felelőtlen cselekmény lenne elszalasztani azt a lehetőséget, amely a kormánykoalíció számára a parlamenti választásokon megteremtődött. Nevezetesen azt, hogy alkotmányos többség birtokában megtisztítsák Szlovákiát a korrupt vezetőktől, hogy felszámolják az igazságszolgáltatás rendszerszintű hibáit, újra legyen építve az ügyészség, ki legyenek takarítva a korrupt bírák által megszállt bíróságok.

Ami akkor is a közemberek érdeke, ha nekik ez csak abban az esetben esik le, ha konkrétan ők vagy a közvetelen környezetükben élők szenvedik meg a rendszerszintű romlást.

Még szerencse, hogy a négyéves választási ciklus első évében járunk, mert a legfrissebb felmérések szerint, ha most kellene abszolválnunk a parlamenti választásokat, nemhogy alkotmányos többséget nem lennének képesek összehozni a jelenlegi kormánypártok, de labdába sem rúghatnának a kormányzati pozícióért.

Ez a folyamatosan fenyegető közéleti fiaskó pedig sajnos kizárólag annak a kaotikus kormányzati kommunikációnak tulajdonítható, amelynek főszereplője a kormányfő, Igor Matovič. Richard Sulíkot sem kell azonban egyáltalán mentegetni, hiszen ő is megragad minden alkalmat, hogy a nyílt színen szkanderezhessen szövetségesével, a kormányfővel. Hogy a legnagyobb gemblerről, a nőfüggő, Borisz Kollárról ne is beszéljünk...

Még szerencse, hogy mindjárt itt a kellemes karácsony. Amely talán megfékezheti, lelassítja majd a mindennapok gépies taposómalmát, megolvasztja a jelképes jégszíveket, és megvéd az ádáz Covid-hullámoktól. Vagy nem!

És a csodaváró utcai harcosok és mindent is jobban tudó netbetyárok tömegei az általuk olyannyira imádott/utált politikusaikkal együtt úgy esnek majd pofára, mint általában...