Nem csalás, nem ámítás: Matovič hivatalosan is lemondott kormányfői posztjáról

2021. március 30. - 16:22 | Belföld

Igor Matovič miniszterelnök hivatalosan is benyújtotta a lemondását Zuzana Čaputová államfőnek.

Nem csalás, nem ámítás: Matovič hivatalosan is lemondott kormányfői posztjáról
Fotó: TASR

A köztársasági elnök az új kormány létrehozásával Eduard Heger pénzügyminisztert bízta meg. A jelenlegi kormány az új kabinet kinevezéséig hivatalában marad.

A lemondását követően egy rövid beszédet mondott Matovič. „Bár csak egy évről van szó, úgy érzem, mintha tíz lett volna. Ez volt Szlovákia legnehezebb éve a második világháború óta” – nyilatkozta a leköszönő kormányfő. Hozzátette: végig egyetlen célt követett, az emberek életét és egészségét akarta védeni, majd arra kérte az embereket, hogy bocsássák meg neki az összes hibát, amit az elmúlt évben vétett. "Ne féljetek, jó lesz, Edóban biztosan meg lehet bízni" - nyilatkozta a távozó kormányfő.

"Edo" Heger, a kijelölt miniszterelnök megköszönte Matovičnak a "nagy gesztust, ami példa nélküli a szlovák politikában", mert a párttársa nem gyilkosság és korrupció miatt mondott le posztjáról, hanem azért, hogy lenyugodjon a politikai helyzet.

A hivatalos aktust követően Čaputová szóvivője arról számolt be, hogy az elnök kedden tárgyalt Hegerrel a kormány új összetételéről. Kiderült az is, hogy az új kabinetet 91 parlamenti képviselő támogatja, ami alkotmányos többséget jelent.

Heger már hétfőn tájékoztatta az államfőt a koalíciós tárgyalások eredményéről, valamint arról is, mely képviselők hajlandók támogatni az OĽaNO, az SaS, a Sme rodina és a Za ľudí négypárti koalíciója alkotta kormányt. „Már az új kormány minisztereinek névsorával megyek az államfőhöz” – tette hozzá Heger, aki ideiglenesen az egészségügyi és az oktatásügyi tárcát is vezeti. Konkrét neveket nem árult el, először a köztársasági elnöknek adja át a listát.

Igor Matovič vasárnap jelentette be, hogy a kormányválság megoldása érdekében helyet cserél a kormányfő és a pénzügyminiszter, és visszavonta a koalíciós partnereknek szabott korábbi feltételeit. Heger miniszterelnökké jelölését elfogadták a koalíciós partnerek.

Miután a kormány keddi ülésén elfogadta a lemondásáról szóló határozatot, Igor Matovič leköszönő miniszterelnök máris búcsúzni kezdett a közösségi oldalán, ahol arról írt, hogy ebben a helyzetben "egy év tízet vesz el az ember életéből... megtiszteltetés volt számomra".

A kormány átalakítása annak a kormányválságnak a következménye, amely a Szputnyik V vakcina vásárlása után tört ki. A koalíción belül már régóta eszkalálódott a feszültség. Az SaS és a Za ľudí a kormány átalakítását és a miniszterelnök lemondását szorgalmazta. A kormányfőt lemondásra szólította fel az államfő is.

(p)