Nem csinált semmi különöset, de a zsaruk halálra verték (VIDEÓ)

2023. január 28. - 20:12 | Külföld

Ahogy arról szombaton reggel beszámoltunk, pénteken késő este több amerikai városban is tüntetések zajlottak, miután az amerikai rendőrség nyilvánosságra hozta azokat a felvételeket, amin azt látni, ahogy a memphisi zsaruk halálra vernek egy férfit, akit figyelmetlen vezetés miatt állítottak meg.

Nem csinált semmi különöset, de a zsaruk halálra verték (VIDEÓ)
Fotó: TASR/AP

A videón az látható, hogy több egyenruhás körbe veszi a földön fekvő Tyre Nicholst, és agyba-főbe ütik-verik gumibottal és közben többször fejbe is rúgják őt.

Egy másik felvételen, amit az egyik intézkedő rendőr testkamerája rögzített, az látható, ahogy az áldozatot kirángatják az autóból és a földre teperik, miközben a szerencsétlen férfi nem is védekezik, de aztán sikerül egy kis időre kiszabadulnia a zsaruk gyűrűjéből. Aztán már csak azt látjuk, ahogy a fakabátok halálra verik az áldozatukat.

Miután a férfi légzési nehézségekre hivatkozott, ezt követően hívták ki a mentőket, akik már válságos állapotban szállították kórházba. Mindez január 7-én történt, és Tyre Nichols 3 nappal később belehalt a sérülésekbe.

Az öt intézkedő rendőrt az eset után néhány nappal elbocsátották, csütörtökön pedig hivatalosan is vádat emeltek ellenük, és őrizetbe vették őket. A vád ellenük emberölés, súlyos bántalmazás, valamint hivatali kötelesség megsértése, és súlyosított emberrablás.

A gyilkossággal megvádolt öt rendőr és az áldozat is afroamerikai.

(para/sp)