Nem elég a 13. havi nyugdíj korábbi kifizetése, áprilistól 3 százalékos emelést kérnek a nyugdíjasok

2022. március 14. - 17:17 | Belföld

Elutasítja a Szlovákiai Nyugdíjasok Egyesülete (JDS) Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter javaslatát, aki a 13. havi nyugdíj korábbi kifizetésével akarja kompenzálni a nyugdíjasoknak az utóbbi hónapok rekordmértékű inflációját. A szervezet szerint legalább 3 százalékos rendkívüli valorizációra lenne szükség. Elégedetlenek a nővérek a kormánnyal folytatott bértárgyalások ütemével.

Nem elég a 13. havi nyugdíj korábbi kifizetése, áprilistól 3 százalékos emelést kérnek a nyugdíjasok
Fotó: TASR

Cáfolta Valéria Pokorná, a Szlovákiai Nyugdíjasok Egyesületének (JDS) képviselője, hogy egyetértettek volna Igor Matovič javaslatával, hogy idén december helyett legkésőbb júniusban megkapják a 13. havi nyugdíjat. A pénzügyminiszter így akarja enyhíteni az infláció hatását a nyugdíjasok anyagi helyzetére. A nyugdíjak idén csak minimális, 1,3 százalékos mértékben emelkedtek, ami jelentősen elmarad az utóbbi hónapok 8-9 százalékos inflációjától. Pokorná elismerte, hogy Milan Krajniak szociális ügyi miniszterrel is tárgyaltak a javaslatról, de azt már nem, hogy elfogadták azt.

„Senki sem mondta, hogy egyetért vele” – jelentette ki Pokorná a hétfői sajtótájékoztatójukon.

A JDS ragaszkodik hozzá, hogy a kormány rendkívüli, legalább 3 százalékos nyugdíjemeléssel reagáljon az emelkedő árakra, „A nyugdíjasok 32 százaléka már most is szegénységben él, mivel kisebb a jövedelme, mint a szegénységi szintként meghatározott 435 euró” – jelentette ki Pokorná. A jövedelmi szegénység határa 435 euró egy egy fős háztartás esetében, a Statisztikai Hivatal adatai szerint a nyugdíjasok 10 százalékát fenyegette ez 2021-ben.

A 13. havi nyugdíj nem plusz

Matovič javaslatát azért is elutasítja, mivel szerint ezzel csak azt kapnák meg a nyugdíjasok, ami jelenleg is jár nekik a törvények alapján, az infláció hatásának ellensúlyozására semmi pluszt nem kap.

„A 13. nyugdíj valójában csak »karácsonyi nyugdíj«, hiszen nem egy teljes nyugdíj összegét kapja meg pluszban a nyugdíja” – magyarázta álláspontját a JDS képviselője.

A három százalékos valorizáció éves szinten 210 millió euróbe kerölne az államnak, a 13. havi nyugdíj költségei mintegy 300 millió eurót tesznek ki.

Jövőre nagyobb nyugdíjemelés lesz

A kormány elismeri, hogy az infláció komoly terhet ró a nyugdíjasokra, és a nyugdíjvalorizáció egy éves késéssel követi az árak emelkedését. A januári emelést ugyanis az előző év első felének inflációja alapján számítják ki, ami tavaly, vagyis 2021 első felében még csak 1,3 százalék volt. Az árak a második félévben szabadultak el, a Statisztikai Hivatal adatai szerint idén januárban már 8,1 százalékkal volt drágább az élet, mint egy évvel korábban.

Ezt a magas inflációt majd a jövő éves nyugdíjvalorizáció fogja tükrözni, Matovič szerint az átlagnyugdíj 2023-ban mintegy 40-50 euróval nőhet. „A nyugdíjemelés féléves fáziskésésben van, idén januárban a tavalyi első féléves infláció határozta meg a nyugdíjemelés mértékét” – magyarázta a pénzügyminiszter. Szerinte a 13. havi nyugdíj előrehozatalával a nyugdíjasok kibírják az inflációt, a 2023-as emelés pedig megfelelően enyhíti majd az infláció hatását.

„A nyugdíjemelésnek köszönhetően jövőre egy év alatt egy teljes havi nyugdíjjal kaphatnak többet a nyugdíjasok” – hivatkozott Matovič a várható 40-50 eurós havi emelésre, ami 12 hónap alatt valóban plusz egy teljes havi juttatást jelent.

A 13. havi nyugdíjat a tavalyi összegben fizetnék, a nyugdíjas havi járadékánka megfelelően. A legalacsonyabb összege 50 euró, ezt azok kapják akiknek a havi nyugdíja több mint 900 euró. A 13. havi nyugdíj legmagasabb összege 300 euró, ezt a minimálnyugdíjból, vagyis mintegy havi 218 eurós járadékból élők kapják. Az átlagos, havi 500 eurós nyugdíjhoz mintegy 200 euró 13. nyugdíj jár.

A nővérek is elégedetlenek, de sztrájk egyelőre nem lesz

A kormány tárgyalási hajlandóságával elégedetlen a nővérek kamarája is. „A bértárgyalások állnak, a nővérek fizetése nem éri el az átlagkereset szintjét sem” – magyarázta Iveta Lazorová, a Szlovák Nővérkamara elnöke. Szerinte így nem lehet kezelni a nővérhiányt.

„Tudjuk, hogy jelenleg mintegy 12 ezer nővér és ápoló hiányzik, és ilyen bérek mellett ezt nem lehet pótolni” – mondta a nővérkamra elnöke.

A nyugdíjasok és a nővérkamara is élvezi a Szakszervezetek Szövetségének (KOZ) támogatását, de egyelőre a KOZ nem tervez tiltakozóakciókat. „Azt szeretnénk elérni, hogy legalább a 2020-as kormányváltás előtti szinten biztosítsa a jelenlegi kabinet is a szociális juttatásokat” – jelentette ki Emil Machyna, a KOZ képviselője.

- lpj -