Nem elégednek meg a nyugdíjasok a nyári 13. havi nyugdíjjal, a 14-et is követelik

2022. május 5. - 15:58 | Belföld

A 13. nyugdíj előrehozott júliusi kifizetésével a kormány az év első hat hónapjának magasabb megélhetési költségeit kompenzálja, de ezáltal nem jutnak több bevételhez a nyugdíjasok. Ezért a kormánynak és a parlamentnek jóvá kell hagynia a 14. nyugdíj karácsony előtti kifizetését – reagált a Szlovákiai Nyugdíjas Egységszervezet (JDS) a 13. nyugdíj júliusi kifizetésére.

Nem elégednek meg a nyugdíjasok a nyári 13. havi nyugdíjjal, a 14-et is követelik
Fotó: TASR - illusztráció

„A drágulás hónapok óta tart és a 13. nyugdíj végre az első anyagi segítség lesz az államtól. De négy hónapig semmilyen segítséget nem kaptunk. A kormány elutasította a soron kívüli valorizációt és az egyszeri támogatást is. Ne akarják ezzel kiszúrni a szemünket. A parlamentnek jóvá kell hagynia a 14. nyugdíjat is, és ragaszkodunk az összes többi követelésünkhöz, így a nyugdíjkorhatár plafonjához és a nyugdíjvalorizáció kérdésének megoldásához. Ellenkező esetben folytatjuk a tiltakozásokat” – jelentette ki Valéria Pokorná, a JDS tagja.

A szervezet szerint további intézkedésekre van szükség, a kormánynak csökkentenie kell az áfát, szabályozni az élelmiszerárakat és legalább 10 százalékkal emelni a létminimumot. „Számos intézkedési javaslat van, de a kormány nem hallgat senkire és nem tárgyal senkivel. Nincs párbeszéd a szociális partnerekkel” – állítja Pokorná.

Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi és szociális miniszter szerdán (május 4.) nem zárta ki, hogy a nyári hónapok után terítékre kerül a karácsony előtti nyugdíj kifizetése. „Minden attól függ, mi lesz a helyzet ősszel, sikerül-e csökkenteni az inflációs nyomást és normalizálódik-e a helyzet. Meglátjuk, mi lesz a gázzal, a háborúval. Ha nem javul a helyzet, ősszel készek vagyunk valamilyen újabb javaslatot előterjeszteni” - mondta.

Kapcsolódó cikk:
Júliusban fizeti az állam a 13. nyugdíjat, mutatjuk mennyit kaphatnak a nyugdíjasok

(TASR)