"Nem én voltam" – Kezdődik az ujjal mutogatás a kis-dunai halpusztulás kapcsán

A Pozsonyi Vízügyi Társaság (BVS) elutasítja azokat az állításokat, melyek szerint a vereknyei szennyvíztisztító telep (ČOV) lenne a felelős a múlt heti halpusztulásért a Kis-Dunában. A Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőség (SIŽP) szerint oxigénhiány okozta a halak múlt heti tömeges pusztulását a folyóban.

"Nem én voltam" – Kezdődik az ujjal mutogatás a kis-dunai halpusztulás kapcsán
Illusztráció

A felügyelőség emlékeztetett: múlt hét szerdán és csütörtökön Pozsonyban és környékén magas volt a levegő és a folyók vizének hőmérséklete, továbbá özönvízszerű esőzésekre került sor, melyek miatt több útszakasz is víz alá került. „A heves esőzés következtében rendkívüli mértékben megemelkedett a vereknyei központi szennyvíztisztítóba befolyó szennyvíz mennyisége, ennek következtében pedig sor került a szennyvízgyűjtő tehermentesítésére“ – magyarázta a SIŽP. A Kis-Duna vize ezt követően zavarossá vált, és csökkent az oxigéntartalma is (a pénteki érték 3,9-4,5 mg/l volt), ami a halak pusztulását okozta.

A vereknyei szennyvíztisztító telep üzemeltetője, a Pozsonyi Vízügyi Társaság (BVS) kijelentette, hogy nem engedett ürüléket vagy más szennyezőanyagot a Kis-Duna vizébe. A társaság szerint az özönvízszerű esőzések során, mint amilyen múlt hét szerdán is volt, a vízelvezető-rendszer megtelik, és az egyes tehermentesítő kamrák automatikusan működésbe lépnek. A tehermentesítő kamrák minden szilárd anyagot felfognak, az ürüléket is beleértve. Ezáltal csakis olyan esővíz kerül a folyóba, amely a háztartások szennyvizét csak nyomokban tartalmazza

– közölte Ján Pálffy, a BVS szóvivője a TASR-rel.

A BVS meg van róla győződve, hogy az oxigénhiány kialakulásában több körülmény is szerepet játszott. „Elsősorban a hosszan tartó meleg idő (a meleg vízben kevesebb az oxigén) és a csapadék savas jellege” – jegyezte meg Pálffy. A BVS azt állítja, hogy a heves esőzések után megjelenő fekália a Kis-Dunában az egyik általuk üzemeltetett telepről sem származhat. „Ezt ugyanis nem teszi lehetővé az a technika, amely a szennyvíztisztítóban és a tehermentesítő kamrákban használatos. Ezzel kapcsolatban arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a Kis-Duna egész szakaszán nem a BVS az egyetlen olyan társaság, amely szennyvízzel foglalkozik” – közölte a szóvivő.

A vereknyei és a pozsonyligetfalui szennyvíztisztító 2013 és 2015 között átfogó felújításon ment keresztül. A BVS szerint technikai és ökológiai szempontból ezek nemcsak Szlovákiában, hanem a szélesebb régióban is csúcsminőségűnek számítanak.

Vereknye városrész vezetése hétfő reggel vizsgálatot indítványozott a Kis-Duna vizének lehetséges szennyezése ügyében. Ezzel egy interneten terjedő videóra reagáltak, amelyet a halak tömeges pusztulásáról készítettek. Martin Kuruc polgármester állítása szerint a szennyezés több forrásból is származhat, ezért felkérte a pozsonyi Járási Hivatalt és a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőséget, hogy indítsanak vizsgálatot az ügyben.

(TASR)