Nem engedték be a Paramétert Matovič trianoni megemlékezésre

2020. június 2. - 18:41 | Belföld

A pozsonyi várba a szlovák kormányfő, Igor Matovič és az MKP megyei politikusa, Berényi József által verbuvált, trianoni békeszerződés 100. évfordulóját idéző és a magyar összetartozást szimbolizáló eseményre száz szlovákiai magyart választottak ki.

Nem engedték be a Paramétert Matovič trianoni megemlékezésre
A rendezvényre a vár alatt lévő mélygarázson keresztül lehetett belépni, a rendőrség csak azokat engedte be, akik rendelkeztek meghívóval - A fotóra kattintva KÉPGALÉRIA nyílik!(Fotók: Barak Dávid)

Bár több szlovákiai magyar sajtótermék képviselői a meghívottak között voltak, a Paraméter munkatársainak nem engedélyezték, hogy részt vegyenek a rendezvényen.

Menyhárt József, az MKP exelnöke érkezik a megemlékezésre

Az eseményere már a belépés is furcsára sikerült, a meghívottakat a vár alatti mélygarázs parkolóján keresztül engedték be. A belépést kizárólag azoknak tették lehetővé, akik szerepeltek a beléptető rendőröknél lévő meghívottak listáján.

A Paraméter nem volt ezen a listán. Így sem meghívottként, sem sajtómunkásként nem nyílt számukra lehetőség, hogy érdemben tudósíthassanak a történtekről.

Szerkesztőségünk egyébként már napokkal korábban érdeklődött a rendezvényt szervező kormányhivatalban, hogy sajtómunkásként, tudósítóként részt lehet-e venni a rendezvényen, a megkeresésre azonban választ sem kapott.

Az eseményen a szlovák kormányfő mondott pár kedves gondolatot, és a közös múltról is korrektül emlékezett meg, de inkább a jövőbe akar tekinteni, a szlovákok és magyarok együttműködésére helyezve a hangsúlyt.

Néhány hazai magyar politikust megszólítottunk azzal összefüggésben, miként értékelik az eseményt.

Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke: "Igor Matovič gesztust tett, kinyújtotta a kezét felénk. Szerdán egy közleményben kéréssel fordulunk a szlovák kormányfőhöz, hogy ez a kinyújtott kéz ne maradjon üresen."

Solymos László, a Híd elnöke: "Gesztusértékű, amit a szlovák miniszterelnök tett, és majd meglátjuk, lesz-e ennek folytatása. A gesztus őszinteségének fokmérője lehet az is, ez az új kormány mit kezd a kettős állampolgárság kérdésével."

Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke szerint Igor Matovič kormányfő beszéde pozitív üzenetet tartalmazott. „Azt hangsúlyozta, hogy a történelmi Magyarország a magyarok és a szlovákok közös hazája volt” – emelte ki Mózes. Magát a megemlékezést is pozitív gesztusnak tartja. „Főleg, ha azt nézzük, hogy mi zajlik például Romániában a román politikusok részéről Trianon kapcsán. Ez ég és föld” - jelentette ki a politikus.

Konkrét ígéretek ugyanakkor nem hangzottak el a kormányfő részéről a megemlékezésen.

- lpj, sp -