Nem engedték be a romákat a szepsi fürdőbe

2017. augusztus 7. - 10:59 | Régió

Orvosi igazolást kértek tőlük a bejáratnál, és ehhez hasonló ostoba érvekkel álltak elő...

Nem engedték be a romákat a szepsi fürdőbe
A fürdő egyik mededncéje

A szepsi fürdőbe nem engedtek be több roma nemzetiségű személyt - számolt be hírei közt a szlovák köztévé.

Egyikük, Štefánia Gáborová kifejtette, olyan kérdéseket tettek fel nekik, hogy nincsenek-e valamilyen egészségügyi nehézségeik vagy olyan betegségük, ami fertőző. Amikor gyerekekkel mentek, azt mondták nekik, hogy nincs szabad hely.

A köztévé megkereste a városi fürdőt üzemeltető magánszemélyt, aki a működési rendtartásra hívta fel a figyelmet. Állítása szerint mindenki bemehet, aki az abban foglaltakat betartja, és visszautasította, hogy az alkalmazottai orvosi igazolást kérnének.

A riporterrel nem akart találkozni, csak sms-ben üzente meg, hogy nem fogják engedni, hogy alsóneműben fürödjenek valakik, vagy hogy a hajukat mossák a medencében, amire korábban már sor került. Elmondása szerint nem mehetnek be fürdőruha nélkül, koszosan vagy részegen.

Nem jutott be ugyanakkor Karol Horváth sem, aki Nyugat-Szlovákiában él, és hazament Szepsibe meglátogatni a szüleit. Amikor barátnőjével próbált bejutni, nem engedték. Ő érdeklődött, hogy miért nem mehetnek be, mire azt a választ kapta, hogy csak meghívásos alapon lehet bemenni. Visszakérdezett még egyszer, hogy netán valamilyen magánrendezvényről van-e szó, és úgy válaszoltak neki, hogy valami hasonló.

A tévé által megkérdezett jogásznő felhozott egy hasonló példát Spišské Vlachy községből, ahol bebizonyosodott, hogy csak a romáknak mondták azt, hogy csak meghívásra lehet bejutni a fürdőbe. A bíróság kimondta, hogy ez törvénytelen, kártérítést fizettettek a fürdővel és bocsánatot kellett kérniük a be nem engedett személyektől.

Az ügyvédnő szerint ez esetben is fennáll a diszkrimináció gyanúja, az üzemeltető azonban ezt elutasítja. A riporter mindenesetre megjegyzi, hogy amikor ott jártak, és egy órát eltöltöttek a fürdőben, nem találkoztak romával, és olyan személlyel sem, akitől bármilyen igazolást kértek volna, hogy bemehessen.

A teljes riport:

(para)