Nem éri meg kamuzni – így ellenőrzik majd a rendőrök a mozgáskorlátozás betartását a húsvéti időszakban

2020. április 7. - 09:09 | Belföld

A rendőrök és a katonák is jelen lesznek a közutakon a húsvéti ünnepek idején, hogy ellenőrizzék, az emberek betartják-e a szlovák kormány által elfogadott intézkedést.

Nem éri meg kamuzni – így ellenőrzik majd a rendőrök a mozgáskorlátozás betartását a húsvéti időszakban
Fotó: Rendőrség

Mint ismert, a hétfői kormányülésen elfogadták a válságstáb által vasárnap javasolt intézkedést, amely szerint a húsvéti ünnepek alatt korlátozzák a szabad mozgást április 8. 0:00-tól április 13. 23:59-ig.

Kivételt képeznének azok, akik:

- munkába utaznak akár járáson kívül is (ide tartozik a magánvállalkozói tevékenység, valamint a külföldi ingázás munkavégzés céljából a határtól 30 km-en belül). Ezekben az esetben szükséges a munkáltatói igazolás/magánvállalkozói engedély felmutatása.
- orvoshoz, illetve egészségügyi intézménybe utaznak (kísérő személy is mehet).

- közeli hozzátartozó temetésére utaznak.
- üzletbe, drogériába, állateledelért, gyógyszertárba, benzinkútra szeretnének menni létfontosságú dolgok végett járáson belül. Pozsony és Kassa esetében a városon belül.
- engedélyezett az önkéntesség, hozzátartozó gondozása vagy szomszéd segítése járáson belül. Pozsony és Kassa esetében a városon belül.

- gyermek- vagy állatgondozás céljából utaznak járáson belül. Pozsony és Kassa esetében a városon belül.
- a természetben is lehet majd tartózkodni a járáson belül. Pozsony és Kassa esetében a városon belül.
- nem lehet viszont csoportokban tartózkodni, kivéve a saját családtagokkal, akikkel egy háztartásban élünk.

A sajtótájékoztatón a miniszterelnök közölte, ellenőrzések nélkül nem lenne értelme az intézkedésnek, ezért lehet rá számítani, hogy a szabad mozgás korlátozása idején rendőrök és akár katonák is ellenőrizhetnek a közutakon.

A rendőrség a hivatalos Facebook-oldalán tájékoztatott arról, pontosan milyen ellenőrzésekre számíthatunk ezekben a napokban.

- A rendőrök és a katonák minden járművet ellenőrizni fognak, amelyek a járáshatárokon haladnak át első- és másodosztályú közutakon, illetve autópályákon.
- Amennyiben a jármű több járáson is áthalad, sofőrje több ellenőrzésre is számíthat. Az ellenőrzések miatt jelentős torlódások alakulhatnak aki, ezért a rendőrök arra kérik az embereket, hogy tényleg csak elkerülhetetlen esetekben utazzanak egyik járásból a másikba.
- Minden személynek – azoknak is, akikre vonatkozik a kivétel – a járáshatár átlépésekor fel kell mutatniuk a személyi igazolványt, és ha munkavégzés céljából utazik, az érvényes munkaszerződést, illetve más megbízható módon igazolni, hogy hova utazik. A rendőr megkérdezheti, hogy mi az úticél és mi az utazás célja, továbbá elkérheti a telefonszámot is.
- A rendőrök emellett ellenőrizni fogják azokat a személyeket is, akik közterületeken tartózkodnak, azzal a céllal, hogy kiszűrjék azokat, akik más járásból érkeztek, ezért fontos, hogy mindenki, aki elhagyja a lakhelyét, vigye magával a személyi igazolványát.
- A hatóságok ellenőrizni fogják a rendkívüli intézkedések és a kötelező karantén betartását, megszegésük esetén pedig akár 1659 eurós büntetést is kiszabhatnak. Azok a személyek, akik a lakhelyüket elhagyva nem viselik a védőmaszkot, ezer eurós büntetésre számíthatnak. Arról, hogy az autóban milyen esetekben kötelező a maszkviselés, ITT írtunk bővebben.
- Amennyiben a rendőrök rájönnek, hogy az ellenőrzés során valaki hazudik, például azt állítja, hogy munkába igyekszik, közben pedig bevásárolni igyekszik a szomszédos járásba, visszamenőleg is megbírságolható a rendőrautó fedélzeti kamerájának segítségével.
- A rendőrök a helyszínen minden esetet egyéni elbírálás alá vonnak, és amennyiben bármilyen szabálysértésre, hazugságra fény derül, visszafordíthatják az autót és emellett pénzbírságot is kiszabhatnak.
- A kamionsofőrök az ünnepek idején kivételt kapnak az áthaladásra.

(parameter)