Nem éri meg tüntetni? Szerbiában a gazdák bebizonyították, hogy a kormány is meg tud hátrálni

2022. augusztus 22. - 14:59 | Külföld

Nyolc napon keresztül tüntettek a gazdák Szerbiában úgy, hogy Belgrád legfontosabb csomópontjait lezárták. Tették mindezt azért, mert a szerb kormány számos olyan intézkedést hozott meg, melyek megnehezítették ezen gazdák boldogulását. Részben sikert is arattak - írja a Mérce.

Nem éri meg tüntetni? Szerbiában a gazdák bebizonyították, hogy a kormány is meg tud hátrálni
Fotó: Beta

A tüntetéssorozatot az válltotta ki, hogy Szerbiában az elmúlt egy év során jelentős drágulás történt az üzemenyag- és műtrágyapiacon, a kormány pedig nemhogy segített volna a helyzet megoldásán, bevitte a végső csapást azáltal, hogy megtiltotta a gabona és az étolaj kivitelét az országból, holott ezeknek a világpiaci ára éppen az idén szökött az egekbe.

Több gazdánál ekkor telt be a pohár, úgy döntöttek tüntetni fognak a kormány intézkedései ellen. A tiltakozások augusztus 9-én kezdődtek, amikor a szerémségi (Vajdaság) gazdák Ópazován (Stara Pazova) és Batajnicán traktorokkal utcára vonultak.

Pár nappal később a gazdák Verbászon, Szabadkán, Nagybecskereken, Nagykikindán, Topolyán, Zomborban és Újvidéken is tüntettek, majd pedig a vajdaságiakhoz dél-szerbiai gazdák is csatlakoztak.

Hidakat, tereket, középületeket zártak el traktoraikkal, követeléseik közt az szerepelt, hogy tisztességes árat fizessenek a napraforgóért, amelyért az állam nem volt hajlandó 535 euró/tonna árat fizetni. Továbbá azt akarták, hogy a kormány engedélyezze, az étolaj kivitelét az országból és, hogy csökkentse az üzemanyag jövedéki adóját.

A tüntetéssorozat 8 napon át tartott, végül a kormány meghátrált és tárgyalásokba kezdett a gazdákkal. Bár Ana Brnabić kormányfő végig a gazdákat hibáztatta a kialakult helyzetért, de a tüntetők ha nem is teljesen, részleges sikert könyvelhettek el.

Megszüntették az étolaj és a napraforgóra kivetett exporttilalmat, tej átvételi árára is kínáltak megoldást, továbbá a gazdák naponta kétszer tankolhatnak a kutakon és 20 dinárral olcsóbban.

És habár a napraforgó vételi árában nem sikerült megállapodniuk, ahogyan az üzemanyag jövedéki adójának csökkentésében sem, mindenesetre tanulságos, hogy egy olyan erős kormány mint a szerb is képes meghátrálni.


(Mérce)

Címkék: Szerbia, tüntetés