Nem értik a politológusok, mi értelme Bugár lépésének

Negyedik parlamenti választásának fut neki a Híd párt, Bugár Béla pedig első alkalommal nem lesz listavezető. Ezt már a héten az általa benyújtott jelöltlistajavaslat is sugallta, az országos tanács pedig ez eredetit néhány módosítással szombaton jóvá is hagyta.

Nem értik a politológusok, mi értelme Bugár lépésének
Bugár Béla (Fotó: TASR)

Bugár Béla a Híd jelöltlistájának második helyéről fut neki a választásoknak, a listavezetői pozíciót Érsek Árpád közlekedésügyi miniszter foglalja el. Bugár kiemelte Érsek menedzseri képességeit, pozícióját a minisztériumban elért sikereivel indokolta. A Híd több kis párttal is összefogott, ezek közt szerepel az MKDSZ, melynek elnöke, Fehér Csaba a 10. helyről indul, továbbá a Šanca, melyet a korábbi SDKÚ-s Viliam Novotný vezet, aki a 13-ikként került fel a Híd-listára. Ezeken kívül ugyancsak szerepelhetnek a párt listáján a a romák egyik pártja, a RIS (Rómska Iniciatíva Slovenska) jelöltjei, többek között a nagymagyari polgármester, Marek Rigó.

Bugár elismerte, hogy a listavezetői pozíció átengedésének más indoka is volt, a Nový Čas írta meg, hogy gyakran támadják olyan dolgokkal is, amelyek nem igazak. "Én pedig már nem szeretnék a kampány alatt a program helyett értelmetlen ócsárlásokra reagálni" - fogalmazott.

Ez a magyarázat viszont logikátlannak tűnik több politológusnak is. Ján Baránek szerint ugyan így többet járhat Érsek majd a vitaműsorokba, ez viszont nem jelenti azt, hogy neki nem fogják feltenni ugyanazokat a kérdéseket. "Bugár híján most őt fogják kérdezni Bugárról" - szögezte le.

Grigorij Mesežnikov pedig úgy látja, hogy ha Bugár szándéka az volt, hogy kicsit elrejtőzzön, akkor arra a lista második helyén nem lesz képes.

(Nový Čas)