Nem ezt ígérte a kormány! Még a kormányprogrammal is ellentétes, ahogyan a btk.-t módosította a koalíció

2024. február 9. - 11:58 | Belföld

Alkotmánybírósághoz fordul az ellenzék a büntetőtörvénykönyv módosítása miatt, amely szerintük a kormányprogrammal is ellentétben van. A PS, a KDH és az OĽaNO képviselői úgy véli, a kormány veszélybe sodorta valamennyi nő biztonságát és megsértette a jogait.

Nem ezt ígérte a kormány! Még a kormányprogrammal is ellentétes, ahogyan a btk.-t módosította a koalíció
A törvénymódosítás ellen tiltakozó ellenzéki képviselőnők (Fotó: Facebook)

Ellentétes a világban zajló trendekkel a kormánykoalíció lépése, amellyel felére csökkentette az elévülési időt a szexuális erőszak esetében.

„A világban éppen ellentétes folyamatok zajlanak, inkább hosszabbítják az elévülési időt, mert a szexuális erőszak az a bűncselekmény, amelyet az áldozatok általában nagy késéssel jelentenek” – magyarázta Zuzana Števulová, a PS parlamenti képviselője.

A koalíciós képviselőket figyelmeztették, hogy az elfogadott módosításnak ez lesz a hatása, ennek ellenére megszavazták azt. „Cinikusan és kegyetlenül semmit sem tettek ez ellen” – jelentette ki a képviselő. Szerinte a koalíció a saját büntethetetlensége érdekében feláldozta valamennyi nő és lány jogait és biztonságát, beleértve a koalíciós pártok női képviselőit, képviselők női családtagjait és a koalíciós pártok női választóit is.

„A szlovák nőket nem hallgattatják el, ránk nem vonatkozik az »elévülési idő«, mi, ellenzéki képviselők folyamatosan figyelmeztetjük a koalíciót, hogy mit követtek el” – mondta Števulová.

Az ellenzéki képviselők ma narancssárga trikóban mentek a parlamentbe.

„A narancsszín a jobb, erőszakmentes jövőt jelképezi, kérünk mindenkit, vegyen fel valamilyen narancssárga ruhadarabot, ha ki akarja fejezni szolidaritását” – mondta Martina Holečková, a KDH frakcióvezetője.

A kormányprogrammal is ellentétes

Veronika Remišová (Szlovákia frakció) szerint az államnak meg kell védenie a legsérülékenyebbeket, a gyerekeket, a lányokat, a nőket. „Biztosítania kell, hogy a nők ne féljenek az utcára menni, hogy a lányoknak ne kelljen félniük a szexuális ragadozóktól, hogy a szülők ne féljenek kiengedni a lányaikat, hogy minden áldozat, hogy az erőszak minden áldozata igazságot kapjon, és az elkövetők pedig megkapják a büntetésüket” – mondta Remišová. Úgy véli, hogy a tegnapi módosítással az elkövetőknek 100 százalékkal nagyobb lett az esélyük arra, hogy elkerülik a büntetésüket.

Zuzana Števulová (PS) szerint már készítik az alkotmánybírósági beadványt, és amint a törvény hatályba lép, kezdeményezik annak az érvénytelenítését. „Kérni fogjuk azt is, hogy az Alkotmánybíróság függessze fel a törvény hatályosságát” – mondta a képviselő. Ha ugyanis a törvény hatályba lép, a 10 évnél idősebb szexuális bűncselekmények elévülnek, és ezen nem változtat az sem, ha visszaállítják a korábbi elévülési időt.

A tegnap elfogadott törvénymódosítás ellentétben van a kormányprogrammal is.

„A kormány vállalta, hogy olyan változásokat fog támogatni, amelyek javítják a gyermekek és nők védelmét a családon belüli erőszak ellen, valamint javítani fogja az erőszakot elkövetők megbüntetésének hatékonyságát” – olvasta a kormányprogram vonatkozó részét Remišová.

Szerinte a tegnapi döntés ezzel ellentéstes üzenetet hordoz. „A kormány azt hirdeti a döntéssel, hogy nem a nőket akara védeni, hanem az erőszaktevőket és a pedofilokat” – mondta Remišová.

A köztársasági elnök is módosítást bírálja

Az ellenzéki pártok várhatóan közösen fordulnak az Alkotmánybírósághoz a büntetőtörvénykönyv tegnap elfogadott módosítása miatt, amely többek közt a szexuális erőszak elévülési idejét a felére csökkenti.

A jogszabály elfogadása miatt már tiltakozott Zuzana Čaputová köztársasági elnök is, kijelentette, hogy mindent meg fog tenni azért, hogy a módosítás ne lépjen hatályba.

Ez akár azt is jelentheti, hogy nem vétózza meg, mivel így elérheti, hogy a jogszabály gyorsabban az Alkotmánybíróság elé kerüljön. A vétónak inkább csak politikai jelentősége van, mivel szinte biztosra vehető, hogy a koalíció újra elfogadja majd az elnök által elutasított jogszabályt.

- lpj -