Nem fog gatyázni a rendőrség, ha kell, intézkedik a tiltakozó parlamenti képviselőkkel szemben

2020. november 16. - 12:53 | Belföld

A belügyminiszter felszólítja az állampolgárokat, hogy fontolják meg a keddre meghirdetett tömeggyűléseken való részvételt. Néhány ellenzéki párt a bársonyos forradalom évfordulóját arra használná fel, hogy tiltakozzon a koronavírus leküzdése elleni óvintézkedések miatt.

Nem fog gatyázni a rendőrség, ha kell, intézkedik a tiltakozó parlamenti képviselőkkel szemben
Fotó: TASR

A rendőrség kész fellépni a parlament azon tagjaival szemben is, akik részt vesznek a tiltakozó megmozduláson - jegyezte meg Roman Mikulec, hozzátéve, hogy a politikusoknak példát kellene mutatnia.

"Nem lehetséges olyan gyűlést tartani, ahol hatnál több ember találkozik. Megértem, hogy az emberek emlékezni akarnak november 17-re, tiszteletben tartom, ha gyertyát gyújtanak és koszorút helyeznek el békésen"

- mondta Mikulec, hozzátéve, hogy az embereknek szem előtt kell tartaniuk a járványellenes intézkedéseket.

Elmondta, információjuk van a tüntetések szervezőiről:

"Ezek az emberek verekedni akarnak, garázdálkodni, mások életét veszélyeztetni" - szögezte le.

A miniszter szerint, ha az ellenzéki politikusok nagygyűlést követelnek, akkor november 17-e üzenetét gyalázzák meg. Az OĽaNO politikusa úgy véli, a demokrácia mindenkire érvényes szabályokról is szól.

"Nem azért vezettük be a gyülekezési tilalmat és a veszélyhelyzetett, hogy ne lehessen kifejteni a véleményünket" - mondta a tárca vezetője. Szerinte a kormány mindent megtesz a vírus terjedésének lassítása és a lakosság egészségének védelme érdekében.

Peter Kovařík ideiglenes rendőrfőkapitány felszólította az embereket, hogy ne dulakodjanak a rendőrökkel. Figyelmeztetett, hogy a hivatalos személy elleni erőszakért, ha azt veszélyhelyzet idején követik el, 12-25 év börtönbüntetés szabható ki.

Vladimír Krčméry infektológus a tervezett tüntetésekkel kapcsolatban felhívta a figyelmet azokra az egészségügyi kockázatokra, melyek a megnövekedett mobilitással, az emberek egy csoportba tömörülésével és a tömegközlekedés túltelítettségével járhatnak. „Ne terheljük túl az egészségügyi ellátórendszert” – kérte a szakember, hozzátéve: a tüntetők magukkal vihetik a vírust haza, Szlovákia különböző pontjaira.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, kedden, a bársonyos forradalom évfordulóján egy válogatott társaság akar tiltakozni a kormány vírus elleni óvintézkedései ellen. A Smer és a parlamenten kívüli SNS bejelentette, csatlakoznak a november 17-re Pozsonyba tervezett tüntetésekhez. Az SNS azt jelezte, hogy részese akar lenni az államfői palota előtti tiltakozó megmozdulásoknak, amelyet a kotlebás ĽSNS képviselője, Milan Mazurek hívott össze. A fasisztoid párt mellett az Ultras Slovan is tiltakozó akciót szervez a rendszerváltást elindító esemény évforulójára.

(para/TASR)