Nem fog túlórázni a főügyész - Jaromír Čižnár távozni akar posztjáról

2020. július 21. - 13:00 | Belföld

Jaromír Čižnár főügyész, akinek hétéves hivatali ideje július 17-én ért véget, felmentését kérte Zuzana Čaputová köztársasági elnöktől - tájékoztatta a TASR hírügynökséget Andrea Predajňová, a főügyész szóvivője.

Nem fog túlórázni a főügyész - Jaromír Čižnár távozni akar posztjáról
Jaromír Čižnár (Fotó: TASR)

Jaromír Čižnár ez ügyben már találkozott is a köztársasági elnökkel, akit szóban tájékoztatott távozási szándékáról. Čaputová ezt elfogadta, de a főügyész leköszönésének pontos időpontja azután lesz ismert, hogy az államfő írásban is megkapja a felmentés kérvényezéséről szóló nyilatkozatot Čižnártól - akinek addig el kell látnia funkcióját.

A főügyész megbízatási ideje négy napja járt le, de mivel a parlament még nem választotta meg utódját, a törvény szerint az új főügyész kinevezéséig továbbra is el kell látnia tisztségét.

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök korábban úgy nyilatkozott, hogy a parlament ősszel választhatja meg az új főügyészt. Egyelőre nem tudni, hogy Čižnár hirtelen távozása előrehozza-e a választás időpontját.

Hogy mi az oka Jaromír Čižnár hirtelen távozásának, arról csak spekulálni lehet. Egészségügyi gondjai is voltak a közelmúltban, 2016-ban gyomorproblémákkal küzdött, 2019-ben pedig akut mellkasi fájdalmak miatt került kórházba. Čižnár azonban egyelőre nem indokolta meg távozási szándékát.

Amint Čižnárt hivatalosan is meneszti a köztársasági elnök, automatikusan az első számú főügyészhelyette, Viera Kováčiková fogja ellátni a főügyészi teendőket.

Jaromír Čižnárt az egyszínű Fico-kormány idején, 2013. június 18-án választotta meg főügyésznek a parlament. A titkos voksolás során 82 támogató szavazatot kapott. 2013. július 17-én Ivan Gašparovič akkori köztársasági elnök nevezte ki őt, így vált a Szlovák Köztársaság sorrendben hatodik főügyészévé.

(parameter/TASR)