Nem fogadja el az Európai Bizottság az Orbán-kormány helyreállítási tervét, az ok: túl sok a korrupció

2021. július 7. - 15:01 | Külföld

Nem fogadja el az Európai Bizottság a magyar kormány által benyújtott helyreállítási tervet, amelyre 7,2 milliárd eurót várt az Európai Uniótól, írja a jó brüsszeli forrásokkal rendelkező Politico. Az ok: a Bizottság elégedetlen a magyar kormány tervezett korrupcióellenes lépéseivel. A szlovák tervet a Bizottság már jóváhagyta, a Heger-kormány 6,3 milliárd euró felhasználását tervezi.

Nem fogadja el az Európai Bizottság az Orbán-kormány helyreállítási tervét, az ok: túl sok a korrupció
Fotó: European Union, 2020

A Politico hírére hivatkozva írja a Hvg.hu, hogy az Európai Bizottság várhatóan nem hagyja jóvá a Magyarország helyreállítási tervét, amelyre 7,2 milliárd eurót kért az Orbán-kabinet.

A lap szerint ennek az az oka, hogy a Bizottság nem tartja megfelelőnek a magyar kormány által tervezett korrupcióellenes lépéseket.

A végleges döntést jövő hét hétfőig, július 12-ig kellene meghoznia a Bizottságnak, de sajtóinformációk szerint ezt a határidőt biztosan nem tartják be.

A reformtervben ugyanis minden országnak figyelembe kellett vennie az EB országspecifikus ajánlásait, amelyeket minden évben az országértékelési jelentésben fogalmaznak meg. Ebben többször is figyelmeztették már a magyar kormányt arra, hogy meg kell erősítenie a korrupcióellenes fellépésének rendszerét, beleértve az ügyészi eljárások és a közérdekű információkhoz való hozzáférés javítását, valamint a bírói függetlenség megerősítését.

Varga Judit: fake news

Az Európai Bizottság a Politico kérdésére ugyan nem erősítette meg a terv elutasításának tényét, csak arról tájékoztatta a lapot, hogy a magyar terv értékelése folyamatban van. Az értékelési folyamatba szerintük beletartozik, hogy a terv megfelel-e a bizottsági javaslatoknak, és a megfelelő ellenőrzési és auditálási mechanizmust tartalmaz-e a források lehívásánál. A Bizottság szerint a labda Budapesten pattog.

A hírt már korábban megszellőztette néhány hírügynökség, köztük a német dpa.

Erre reagálva Varga Judit igazságügyi miniszter fake newsnak minősítette a hírt. Azt azonban ő is elismerte, hogy jelenleg is folyik az egyeztetés a magyar kormány és a Bizottság között.

Ő viszont nem a korrupcióellenes intézkedéseket említi, hanem a gyermekvédelmi/pedofil törvényt, amelynek melegellenes passzusát Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke is bírálta.

- lpj, hvg.hu -