Nem gondolja az ausztrál kormányfő, hogy a melegek pokolra jutnának

2019. május 14. - 14:56 | Külföld

Az ausztrál ellenzék vezetőjének firtatására Scott Morrison kormányfő kedden kijelentette: nem gondolja azt, hogy a meleg emberek pokolra jutnának szexuális orientációjuk miatt.

Nem gondolja az ausztrál kormányfő, hogy a melegek pokolra jutnának
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Bill Shorten ellenzéki vezető azt követően szegezte neki a kérdést a miniszterelnöknek, hogy Morrison korábban nem volt hajlandó egyenes választ adni egy erre irányuló újságírói kérdésre.

"Nem a római pápa székére pályázom, hanem a miniszterelnökségért indulok a választáson. Úgyhogy a teológiai kérdéseket hagyjuk inkább"

- felelte Morrison hétfőn annak az újságírónak, aki a szombaton tartandó ausztrál választások kampányában arról faggatta, hogy szerinte pokolra jutnak-e a homoszexuálisok.

Reagálásában Shorten felháborodottan nyilatkozta: nem hiszi el, hogy a kormányfő nem szögezte le azonnal és egyértelműen, hogy a melegek nem jutnak pokolra.

Ausztráliában 2017 decembere óta törvényben ismerik el az azonos nemű párok házasságát. A jogszabály elfogadását megelőző vitában a konzervatív Scott Morrison ellenezte a homoszexuálisok házasságát, míg Bill Shorten, a balközép ellenzék vezetője támogatta azt.

Az ausztrál politikai életben a legritkább esetben kerülnek terítékre a politikusok vallási nézetei. A szombati választások előtt azonban szokatlanul nagy figyelmet kapott a kérdés, miután kilenc ismert egyházi vezető a két nagyobb párt vezetőinek levelet írt, amelyben a vallási nézetek tiszteletben tartását és a véleménynyilvánítás szabadságának védelmét szorgalmazták.

Az ügy előzménye, hogy az ausztrál rögbicsapat egyik sztárját, Israel Folaut elmarasztalták múlt héten a sportág etikai kódexének megsértése miatt. A rögbisztár ugyanis a közösségi médiában hirdette abbéli meggyőződését, hogy a homoszexuális emberek haláluk után a pokolra vannak kárhoztatva.

(MTI)

Címkék: Scott Morrison