Nem gondolja meg magát a köztársasági elnök, biztosan az Alkotmánybírósághoz fordul a Matovič-csomag miatt

2022. június 23. - 14:00 | Belföld

Megerősítette Zuzana Čaputová köztársasági elnök, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul az „inflációellenes csomag” miatt, amelyet szerdán újra elfogadott a parlament, megtörve ezzel az államfői vétót. Az államfő a Rádio Expres műsorában azt is elárulta, hogy nem hallgat Igor Matovičra, aki szerint előbb „aludnia kellene egyet” a döntésére, az Alkotmánybíróságtól a törvény elfogadásának felülvizsgálatát kéri. Még ugyan nem ezt lépte meg, mert a beadványt el is kell készíteni, de úgy véli, nem kell még egyet „aludnia a döntésre”, ahogyan ezt az OĽaNO elnöke javasolja neki

Nem gondolja meg magát a köztársasági elnök, biztosan az Alkotmánybírósághoz fordul a Matovič-csomag miatt
Fotó: TASR - illusztrációs felvétel

Júliusban mindenképpen nő a családi pótlék és az adóbónusz

Čaputová csak azoknak az intézkedéseknek a felülvizsgálatát kéri, amelyek jövőre, 2023. január elsején lépnének életbe, így a júliusi intézkedések biztosan érvényesek lesznek.

Ez azt jelenti, hogy július 1-től biztosan 30 euróra emelkedik a családi pótlék, és 15 éves korig 70, 15 felett pedig 40 euró lesz gyerekenként az adóbónusz összege.

Az államfő a kifogásolható módon elfogadott intézkedések hatályának a felfüggesztését is kéri majd a bíróságtól, és, ha az AB erre rábólint, akkor várhatóan a januári intézkedések – a családi pótlék és az adóbónusz újabb emelkedése, a szabadidő-utalványok – nem lépnek majd életbe.

A köztársasági elnök nem az intézkedéseket, hanem a jogszabály elfogadásának a módját bírálja, ennek alkotmányosságára kérdez rá az AB-nál is. Nem érti ugyanis, hogy a fél év múlva életbe lépő intézkedéseket miért kellett gyorsított eljárásban, a rendes előkészítő és véleményező folyamat kihagyásával elfogadni.

„Az alkotmányunk tartalmazza a költségvetési felelősség elvét is, és az 1,2 milliárd eurós csomag ilyen gyors elfogadása felveti annak a kérdését is, hogy nem sérült-e ez az elv” – magyarázta Čaputová az Rádio Expres csütörtök déli politikai vitaműsorában Brano Závodský műsorvezetőnek.

Nem Matovičot akarja bántani

Szerinte egyáltalán nem állja meg a helyét Igor Matovič kritikája, aki azt állítja, hogy Čaputová a neki szimpatikus minisztereknek elnézi a feleslegesen gyorsított eljárásban elfogadott törvényeket, de a pénzügyminiszternek nem.

„A jelenlegi kormány idején a pénzügyminisztérium ezzel a törvénnyel együtt 17 jogszabály esetében kérte a gyorsított eljárást, de csak ezt az egyet kifogásoltam – válaszolt Matovič vádjaira Čaputová. – A döntéseimben nincsen semmilyen személyes elem.”

Az intézkedéseket tartalmilag csak annyiban bírálta, hogy kérdés, van-e ennyi – 1,2 milliárd euró – pénze az országnak erre a célra, amikor a pedagógusok tüntetnek, az egészségügyi dolgozók pedig fel akarnak mondani az alacsony bérek miatt.

A Smer újabb népszavazási terve sem nagyon tetszik Čaputovának

A Smer újabb, kétkérdéses népszavazási ötlete sem nyerte el teljes mértékben a köztársasági elnök tetszését. „A második kérdés véleményem, és a szakértőim véleménye szerint is megfelel az alkotmánynak, de az első kérdés valószínűleg alkotmányellenes – mondta az államfő. –

Mintha ezek az emberek, akik a kérdéseket írták, nem olvasták volna az Alkotmánybíróság döntéseit.”

A Smer az első kérdésben a kormány lemondására kérdez rá, de Čaputová szerint ezt ma még nem lehet népszavazáson eldönteni. A második kérdés az, ami – ha az emberek többsége igennel válaszol – az alkotmányba írná, hogy népszavazással is lerövidíthető a parlamenti ciklus.

- lpj -