Nem hagyja annyiban az Egyesült Államok, ha a csehek bevezetik a digitális adót

2020. január 24. - 14:29 | Külföld

Az Egyesült Államok kormánya válaszintézkedést foganatosít, amennyiben a cseh parlament véglegesen megszavazza a digitális adó bevezetését.

Nem hagyja annyiban az Egyesült Államok, ha a csehek bevezetik a digitális adót
Illusztrációs felvétel

A cseh képviselőház szerdán első olvasatban elfogadta az Andrej Babiš vezette kormány javaslatát a digitális adó bevezetésére. A hétszázalékos digitális adó azokra a globális cégekre vonatkozna, amelyek éves forgalma meghaladja a 750 millió eurót, csehországi forgalmuk pedig a 100 millió koronát. Prágai közlések szerint

az adó olyan amerikai cégeket érintene mint a Google, Facebook, Amazon vagy az Apple.

Az adó évente mintegy ötmilliárd koronát hozna a cseh államkasszának.

Eda Findlay, az Egyesült Államok prágai nagykövetségének szóvivője pénteken a ČTK hírügynökség kérdésére azt válaszolta, Csehország az adó bevezetése esetén az amerikai kormány "megfelelő válaszintézkedésére" számíthat. Utalt Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszternek a davosi világgazdasági fórumon elhangzott nyilatkozatára, amelyben kifejtette, hogy azok az államok, amelyek bevezetik a digitális adót Donald Trump amerikai elnök vámintézkedésére számíthatnak.

Az Egyesült Államok a digitális adó bevezetését az amerikai cégek diszrkiminációjának tekinti, és több más országgal - például Franciaországgal - is vitában áll ebben a kérdésben.

A cseh kormány a digitális adót már az idén be akarja vezetni.

MTI