Nem hagyják annyiban, a NAKA is foglalkozni fog a polgármestereket és képviselőket érő támadásokkal

2021. február 12. - 20:24 | Belföld

A Pozsonyi Kerületi Rendőr-főkapitányság munkacsoportot hoz létre a Pozsony megye polgármesterei és helyi képviselői elleni támadások miatt.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) és a pozsonyi bűnügyi rendőrség például olyan támadásokkal is foglalkozni fog, amilyenek hosszú ideje érik Dušan Statelovot, Marianka polgármesterét. A TASR-nek ezt Denisa Bárdyová, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője erősítette meg.

„Más településeken is meg szeretnénk előzni az ilyen támadásokat. A további lépéseket és óvintézkedéseket taktikai okokból nem fogom pontosítani, hogy ne hiúsítsam meg a már megkezdett ügyeket“ – tette hozzá.

Csütörtökön Juraj Droba, a Pozsony Megyei Önkormányzat elnöke Statelovval és Peter Novisedlákkal, Stupava polgármesterével közösen tárgyalt Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszterrel, Peter Kovařík országos rendőrfőkapitánnyal és a rendőrség más tisztviselőivel is. A tárgyalásra Statelov ügye miatt került sor, akit már hosszú ideje meg akarnak félemlíteni, január végén pedig valaki felgyújtotta az istállóját. „A tárgyalás eredménye egy szoros együttműködésről szóló megegyezés lett“ – tette hozzá Bárdyová.

Droba kijelentette, hogy minden polgármesternek és megyeelnöknek van tapasztalata különféle nyomásgyakorlással, a 90-es évek gyújtogatásaitól kezdve a „baráti üzenetekig.“ Szerinte ha a hatóságok nem fognak ilyen ügyekben határozott lépéseket tenni, a tisztességes emberek nem fognak akarni az önkormányzatokban dolgozni. A BSK elnöke a találkozás után megállapította, hogy a rendőrség legfelső tisztviselői őszinte érdeklődést nyilvánítottak az ügy iránt, és megoldást akarnak találni a fennálló helyzetre.

„Tényleg hiszek nekik. Konkrét esetekben olyan lépéseket is tesznek, amelyeket a nyilvánosság nem tudhat meg és nem is fog megtudni“ – tette hozzá Droba. Azt is állítja, hogy ennek a találkozásnak köszönhetően a rendőrség határozottabb lépéseket fog tenni, hogy védelmezze a közérdeket az önkormányzatokban, főleg az építkezési eljárásoknál.


(TASR)