Nem hagyják élni az újságírókat Európa utolsó diktatúrájában

2021. március 27. - 17:43 | Külföld

A legnagyobb fehérorosz független médiaplatformok három szerkesztőjét is őrizetbe vették másokkal együtt szombaton a fővárosban, Minszkben azon a helyszínen, ahol a tervek szerint újabb tüntetések kezdődtek volna Aljakszandr Lukasenka elnök uralma ellen - közölték az érintett médiumok.

Nem hagyják élni az újságírókat Európa utolsó diktatúrájában
Illusztráció

A városnak azt a terét, ahol a délutánra meghirdetett tüntetésnek kellett volna kezdődnie, rendőrségi járművek és rabszállító kocsik vették körül, az oda vezető utakat is lezárták. A rendőrség néhány tucat embert vett őrizetbe ezen a helyszínen - derült ki a fehérorosz ellenzéki médiacsatornákon megosztott videókból, amelyeken fekete ruhás rendőrök tartóztattak le embereket, köztük egyszerű járókelőknek tűnőket is.

Az őrizetbe vettek között volt Galina Ulaszik és Anna Kaltigina, a TUT.by ellenzéki oldal két szerkesztője - közölte portáljuk. Egy másik csatorna, a Nása Niva arról számolt be, hogy főszerkesztőjét, Jahor Marcinovicsot és egy fotóst is őrizetbe vettek a téren.

A platformok, amelyek rendszeresen megosztják a követőik által az őrizetbe vételekről és a rendőri brutalitásról készített videókat, jelentős információforrásul szolgálnak a fehéroroszországi kormányellenes tüntetésekről. A megmozdulások heti rendszerességűvé váltak a fővárosban és azon kívül is, miután a tavaly augusztusi választásokon Lukasenka elnyerte immár hatodik egymást követő elnöki mandát, amit az ellenzéki képviselők megkérdőjeleztek.

Az elmúlt két hónap viszonylagos csendje után az ellenzéki vezetők ismét a tüntetések fokozására szólították fel a lakosságot. A fehérorosz hatóságok szombaton arra figyelmeztettek, hogy aki részt vesz ezekben az akciókban, büntetőjogi felelősségre vonható.

Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztást az országot több mint két évtizede irányító Aljakszandr Lukasenka nyerte meg a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80,1 százalékával. A valódi győztesnek Szvjatlana Cihanouszkaját elismerő ellenzék szerint meghamisították az eredményeket, és Lukasenkát a Nyugat, ezen belül az Európai Unió sem ismeri el törvényes államfőnek. A választásokat követően tiltakozó megmozdulások kezdődtek, amelyeket a biztonsági erők brutálisan levertek. Több mint 30 ezer tüntetőt tartóztattak le, több tiltakozó életét vesztette, további százak pedig megsérültek.

MTI