„Nem hagyjuk annyiban“ – Kiska a Pohodán találkozott a meggyilkolt fiatalok szüleivel

Andrej Kiska államfő szombaton ellátogatott a trencséni Pohoda fesztiválra, ahol a meggyilkolt újságíró és menyasszonya, Ján Kuciak és Martina Kušnírová szüleivel is találkozott.

„Nem hagyjuk annyiban“ – Kiska a Pohodán találkozott a meggyilkolt fiatalok szüleivel
Fotó: Andrej Kiska (Facebook)

A köztársasági elnök beszédében elmondta, átérzi a meggyilkolt fiatalok szüleinek helyzetét, akik a mai napig nem tudják, ki gyilkolta meg a gyermekeiket: „Talán közülünk senki, aki nem vesztette el a gyermekét, nem tudja elképzelni, milyen tragédián mennek keresztül a szülők. Talán senki közülünk nem tudja elképzelni, hogy valaki kegyetlenül meggyilkolja a gyermekét. Azt azonban mindannyian megígérhetjük, hogy nem hagyjuk annyiban“ – hangsúlyozta.

Az államfő továbbá elmondta, csodálja a szülőket, hogy a hatalmas fájdalom ellenére is képesek beszélni a borzalmakról, amelyeket átéltek. „Csodálom Ján és Martina szüleit, hogy a hatalmas fájdalom ellenére is ki tudnak állni emberek ezrei elé, és beszélni arról, amit átéltek. Ez egy olyan dolog, amit nem lehet szavakkal elmondani.

Kiska a fesztiválon nem árult el konkrétumokat a politikai jövőjével kapcsolatban, arról azonban beszélt, hogy a közelgő elnökválasztáson négy jelöltet is hajlandó lenne támogatni. Robert Mistrík, Zuzana Čaputová, František Mikloško vagy a KDH-s Marián Čaučík azok a személyek, akiket Kiska jó jelöltnek tart. Az államfő abban bízik, hogy ezek a személyek a végén megegyeznek egy közös jelöltben, „aki mögött mindannyian felsorakozhatunk.”

„Utoljára járok a Pohodán elnöki minőségemben, de a politikai életben továbbra is aktív maradok” - szögezte le az előadásában Kiska. Azt azonban nem árulta el, hogyan képzeli el pontosan a jövőt. „Át kell venni a hatalmat,... ez a mi feladatunk, ezt kell tennünk” – adta ki a jelszót az államfő.


TASR/para