Nem halad a Szövetség polgármesterjelölt-állítása, két platform szerint Berényi akadályozza a megegyezést

2022. április 7. - 10:30 | Belföld

Már több mint egy hónapja elakadt a Szövetség polgármesterjelöltjeinek kiválasztása, mert az MKP Platform, és annak vezetője blokkolja a megállapodást. Ez arról szólna, hogy ahol jelenleg MKP-s polgármester van – és az MKP Platform továbbra is támogatja –, ott ő lesz a jelölt, ahol pedig most jelenleg hidas a polgármester, ott maradhat ő a Híd Platform támogatásával.

Nem halad a Szövetség polgármesterjelölt-állítása, két platform szerint Berényi akadályozza a megegyezést
Fotó: Paraméter

Az Összefogás Platform számára a megállapodás olyan településeket tartana fent, ahol a jelenlegi polgármester függetlenként indult. Itt bizonyos esetekben szóba jöhet, hogy a jelenlegi polgármester – ha újra akar indulni a Szövetség támogatásával – akkor csatlakozik az Összefogás Platformhoz, vagy pedig a platform talál esélyes jelöltet a posztra.

Rigó: Berényi 250 polgármesterjelölt indítását akadályozza

Rigó Konrád, a Híd Platform vezetője is úgy látja, hogy a Szövetség nagyon rosszul áll a polgármesterjelöltek kiválasztásával.

„Sajnos nem tudunk eljutni oda, hogy még az egyesülés, vagyis október 2. előtt megkötött megállapodások mentén elinduljunk a jelöltválasztásban. Ott tartunk, hogy Berényi József, az MKP Platform elnöke újra akarja tárgyalni azokat a megállapodásokat, amikben még a három párt egyesülése előtt megegyeztünk” – mondta a Paraméternek Rigó Konrád.

Berényi már januárban előállt azzal az ötlettel, hogy a pártnak meg kellene szüntetnie a platformokat, amik valójában az alapját adják. „A platformok megszüntetésének az ötlete után most legújabb azzal állt elő, hogy blokkolja a polgármesterjelölt-állítás első körét, amivel mintegy 250 polgármesterjelölt indulását veszélyezteti a szlovákiai magyar településeken” – magyarázta Rigó. Bízik benne, hogy az értelem felülkerekedik az MKP Platformban. „A polgármesterjelöltek kiválasztására már csak legfeljebb egy hónapunk van hátra” – mondta Rigó.

Nagy: Berényi mindent blokkol

Hasonlóan látja a helyzetet Nagy József, az Összefogás Platform képviselője is, aki a Facebookon osztotta meg véleményét az MKP Platform vezetőjéről. „Igazából nincs gond a közös magyar pártban, de van egyvalaki, aki nem igazán szeretné a Szövetség sikerét. Ő vezeti (félre) a jóhiszemű MKP-s platformot – írja Nagy. –

Igen, Berényi Józsefnek hívják és mivel már hónapok óta leblokkolt mindent, sajnálom, máshogy nem megy, ki kell mondanunk...”

Nagy szerint berényi obstrukciójának eredményeképpen polgármesterjelölteket veszít a Szövetség. „A hónapok óta húzódó kártékony obstrukció eredménye az lehet, hogy nagyon sok helyen a Szövetség jelöltje helyett majd független vagy akár egy szlovák párt polgármestere nyeri meg a választásokat – írja Nagy. –

Ez a határozatlanság sajnos csak a Dunaszerdahelyi járásban, tudtommal eddig 11 regnáló polgármestert tántorított el a Szövetségben való tervezett indulásától.”

A Paraméter megkérdezi Berényi Józsefet és az MKP Platform más képviselőit is, amint választ kapunk, bővítjük cikkünket.

- lpj -