Nem helyeslik a munkáltatók a gasztrojegyekkel kapcsolatos változásokat

2020. június 18. - 19:29 | Belföld

A Szlovák Munkáltatói Szervezetek Szövetsége (AZZZ) nem helyesli az étkezési hozzájárulással kapcsolatos változásokat.

Nem helyeslik a munkáltatók a gasztrojegyekkel kapcsolatos változásokat
TASR

Richard Sulík (SaS)gazdasági miniszter jelentette be a koalíciós tanács szerdai (június 17.) ülése után, hogy a jövőben az alkalmazottak dönthetik el, hogy az étkezési hozzájárulást úgynevezett ebédjegy formájában vagy készpénzben kéri-e a munkaadótól. A javaslat előbb a kormány, majd a parlament elé kerül.

A munkaadó állja az étkezési hozzájárulás 55 százalékát. Az AZZZ arra figyelmeztet, ha a munkavállaló döntheti el, milyen formában kéri a hozzájárulást, az is előállhat, hogy egy cégen belül háromféleképpen kell kifizetni a hozzájárulást: készpénzben, étkezési kártyára utalva az összeget vagy papír alapú, úgynevezett ebédjegy formájában.

„A cégek most vagy ebédjegyet adnak, vagy étkezési kártyára utalnak, így állították be a könyvelésük, az étkezési hozzájárulással kapcsolatos személyi nyilvántartásuk. A módosítás elfogadása után minden cégnek minimum két párhuzamos nyilvántartási rendszerre kellene átállnia, ami a lehető legrosszabb megoldás”

- figyelmeztetett az AZZZ.

„Ahelyett, hogy leegyszerűsítenék a dolgot, még bonyolultabbá teszik, ez további terhet jelent a könyvelésnél, át kell állítani a szoftvereket, az alkalmazottak nyilvántartását”

– mutatott rá a munkaadók szövetsége.

Ráadásul az étkezési hozzájárulásban részesülő több mint egymillió alkalmazott többször és bármikor meggondolhatja magát, hogy például készpénz helyett mégis ebédjegyet kér, vagy fordítva.

A változás kellemetlenül érintheti azokat a cégeket is, amelyek üzemi étkezdét, kantin működtetnek. A költségek itt attól is függnek, hogy hány alkalmazott étkezik ott, minél több, annál jobb.

„Ha az étkezési hozzájárulást készpénzben is megkaphatják, elképzelhető, hogy tízezrek fognak emellett dönteni, hiszen a pénzt másra is fordíthatják. Ez viszont jóval drágábbá tenné az üzemi étkezdék további működtetését”

- állítják a munkaadói szervezetek.

TASR