Nem helyezi vizsgálati fogságba a Legfelsőbb Bíróság a korrupcióval gyanúsított bírónőt

2020. március 19. - 16:23 | Belföld

A Legfelsőbb Bíróság szenátusa úgy döntött, nem helyezi vizsgálati fogságba Zuzana Maruniaková bírót, akit korrupcióval és hivatali jogkörrel való visszaéléssel gyanúsítanak – tájékoztatta a TASR hírügynökséget a Különleges Ügyészség ügyésze. Együttműködik a rendőrséggel, de továbbra is tagadja a bűnösségét. A szintén korrupcióval gyanúsított Ladislav Mojžiš sem kerül vizsgálati fogságba.

Nem helyezi vizsgálati fogságba a Legfelsőbb Bíróság a korrupcióval gyanúsított bírónőt
-illusztráció- (Fotó: TASR)

„A bíróság szerint sem Zuzana Maruniaková, sem Ladislav Mojžiš őrizetbe vétele nem indokolt” – mondta az ügyész a sajtónak.

„Zuzana Maruniaková nyilatkozatot küldött a bíróságnak, nem ismerte be a bűncselekményt, de hajlandó együttműködni”

– mondta az ügyész.

Zuzana Maruniaková azt állítja, nyomást gyakoroltak rá, amit az ügyész kétségbe von. A gyanúsított továbbra is tagadja, hogy megvesztegették volna a váltóhamisítási ügyben.

TASR értesülései szerint Zuzana Maruniaková Monika Jankovská közvetítésével készpénzt kapott Marian Kočnertól azért, hogy számára kedvező döntés szülessen a Markíza televízió váltóinak meghamisítása ügyében. Maruniaková a gyanú szerint nem megfelelően folytatta le a bizonyítási eljárást, és nem vizsgálta meg a váltók valódiságát. Marian Kočnert nem jogerősen 19 év börtönre ítélték összesen négy váltó meghamisításáért.

Ladislav Mojžišt is korrupcióval gyanúsítják. A rendőrség szerint 5000 eurót adott át egy borítékban Vladimír Sklenka volt bírónak, aki tanúként szerepel az ügyben. Sklenka egészségi okokból nem volt jelen a csütörtöki tárgyaláson.

A Vihar (Búrba) akció során más gyanúsítottakkal együtt 13 bírót is őrizetbe vettek korrupciós bűncselekmények miatt.

„A Vihar még nem ért véget"

– közölte az ügyész, aki azt mondta, a vádemelésig még sok munka vár rájuk.

Eredetileg Miriam Repáková őrizetbe vételéről is döntenie kellett volna a Legfelsőbb Bíróságnak, ám a Különleges Ügyészi Hivatala visszavonta az őrizetbe vételére vonatkozó javaslatot.

„Már nincs szükség erre az intézkedésre"

- magyarázta az ügyész, és hozzátette, Miriam Repáková beismerő vallomást tett, és azt mondta, más bűncselekmények felderítésében is hajlandó együttműködni a rendőrséggel. Miriam Repáková ellen a Technopol-ügyben indult eljárás, amelyben Marian Kočner is vádlottként szerepel.

TASR