Nem hiába morogtak a gazdák: szinte minden harmadik ügy bűzlik az agrárszektorban

2018. július 16. - 15:57 | Belföld

A gazdák ügyeivel kapcsolatban megvizsgált 36 ügyirat közül tíz esetben találtak mulasztást, ezért a Főügyészség (GP) kilenc ügyben eljárást indított.

Nem hiába morogtak a gazdák: szinte minden harmadik ügy bűzlik az agrárszektorban
youtube

Az egyéni mezőgazdasági termelőkkel kapcsolatos büntetőügyek átvizsgálásának eredményeit hétfőn mutatta be a főügyész. Jaromír Čižnár elmondta, hogy a nagymihályi és kassai járási ügyészség irataiba néztek bele, és a jellemző szabálytalanság az volt, hogy az adott kérdésben – jellemzően fenyegetés vagy környezetvédelmi bűntett esetében - intézkedő rendőr törvénytelenül járt el, amikor elutasította a vonatkozó esetet bűncselekménynek minősíteni, illetve hogy az ügyészség embere elfogadta az ilyen döntést.

Az említett ügyészségek döntéseit a trencséni hatóság bírálja felül, és a vizsgálat befejeztével Čižnár találkozni kíván Gabriela Matečná földművelésügyi miniszterrel is. Szerinte ugyanis az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) ellenőrzési mechanizmusa teljességgel elégtelen, ami rendszerszintű hibának minősül. A jelenlegi helyzet lehetővé teszi az önkényes döntéshozatalt. A főügyész furának tartja azt is, hogy a simlis ügyeknél mindig ugyanazok a nevek bukkannak fel. Úgy véli, ez nem csak a az ország keleti részét érinti, hanem egész Szlovákiát.

A PPA-ban uralkodó helyzet tarthatatlanságára korábban a tiltakozó gazdák is felhívták a figyelmet. Szerintük megengedhetetlen az, hogy semmilyen önkormányzati vagy állami szerv nem ellenőrzi a földekhez kötődő jogviszonyt.

tasr