Nem hittek a rendőrnek, aki azt állította, Pčolinský lefizette, hogy a Strabag vállalatot ne vizsgálják

2021. szeptember 8. - 10:24 | Belföld

Az egyik legnagyobb szlovákiai építőipari vállalatnál, a Strabagnál vizsgálják annak gyanúját, hogy a cég 5 millió euróval rövidíthette meg az államot. Marián Kučerka volt rendőr ez ügyben állította, hogy a SIS-igazgató tízezer eurót adott át neki, Vladimír Pčolinský ezzel szemben azt, hogy ő maga figyelmeztette a rendőrséget a Strabagnál tapasztalt visszásságokra.

Nem hittek a rendőrnek, aki azt állította, Pčolinský lefizette, hogy a Strabag vállalatot ne vizsgálják
Vladimír Pčolinský (Archív felvétel)

Pčolinský esetében nemcsak az ügyben szüntették meg a gyanúsítást, hogy Zoroslav Kollár vállalkozó lefizette, hogy a SIS ne kutakodjon utána, hanem a Strabag vállalathoz kötődő adóellenőrzési vizsgálat kapcsán is.

Ebben az esetben Marián Kučerka volt vizsgálótiszt vallott ellene, azt állítva, hogy a SIS igazgatója 10 ezer eurót fizetett neki azért, hogy hagyjanak ki az adóellenőrzési vizsgálatból két nagyobb vállalatot, a Strabag Pozemné a inžinierske staviteľstvo nevűt, amely az orosz oligarcha, Oleg Deripaska által birtokolt ausztriai anyavállalat egyik szlovákiai leányvállalata. Ez az, amely épületeket épít, a másik pedig utakat, sztrádákat.

A másik vállalat, amelynek adóügyei felett szemet kellett volna hunynia a rendőrségnek, a Vámszedő (Mýtnik) akcióból is ismert Alison.

A rendőrség alapvetően egyébként a Roko nevű reklámügynökséget vizsgálta és gyanúsította adóelkerüléssel, illetve adó- és járulékcsalással. Állítólag 150 cég kapcsolódott rá, melyek egy hálózatot alkotva fiktív üzleteket bonyolítottak le, ezeken keresztül csökkentették az adóalapjukat.

Ez az ügynökség az Állattenyésztő (Dobytkár) fedőnevű rendőrségi nyomozásból is ismert, mégpedig olyan módon, hogy az Agrárkifizető Ügynökségnél történt korrupciós ügyekből származó kenőpénzeket rajta keresztül mosták tisztára. A gyanúsítottak között szerepel a társaság igazgatója, Peter Kuba, de Martin Kvietik és Norbert Bödör oligarchák is.

Kučerka a vallomásában arról beszélt, hogy Pčolinskývel, a SIS igazgatójával tavaly szeptemberben és októberben találkozott az irodájában. Pčolinský itt Kučerka szavai szerint arról puhatolózott, hogy vizsgálódik-e a rendőrség a Strabag és az Alison kapcsán is, illetve hogy ki lehetne-e hagyni ezt a két céget a büntetőeljárás megkezdésére vonatkozó javaslatból.

Állítólag azt mondta, hogy ha megteszik, akkor "valamit küld cserébe". Kučerka ezt követően kérte meg a kollégáit, hogy egyelőre hagyják ki a Strabagot és az Alisont.

A főügyész határozatában tesz említést arról, hogy Kučerka ezt követően novemberben, közelebbről meg nem határozott napon kapott egy borítékot Pčolinskýtől, benne 10 ezer euróval, amit eltett magának. Kučerka vallomását ugyanakkor nemcsak Pčolinský, hanem két rendőr is kétségbe vonja, akiknek a javaslatára el kellett volna tekinteniük a Strabag és az Alison vizsgálatától.

Pčolinský a gyanúsítása elleni panaszban éppen arra hívta fel a figyelmet, hogy ő volt az, aki figyelmeztette a rendőrséget tavaly májusban és júniusban a Strabag törvénytelen adóoptimalizációjára.

(Denník E)