Nem hivatalos eredmény: Az MKP és a Híd is megbukott, a Smert is megverte a PS/Spolu!

Az első eredmények hasonló tendenciát mutattak, de most itt a nem hivatalos választási eredmény, melyet a Denník N közölt

Nem hivatalos eredmény: Az MKP és a Híd is megbukott, a Smert is megverte a PS/Spolu!
Fotó: TASR

Eszerint az európai parlamenti választásokat a Progresívne Slovensko és a Spolu koalíciója nyerte, nem kevesebb, mint 20,1%-kal, ez az eredmény pedig jóval magasabb, mint amit a felmérések mutattak.

Ez mintegy 200 ezer szavazót jelent, ugyanakkor még nem tudni, mennyi mandátumuk lehet az EP-ben.

A Smer eddigi leggyengébb eredményét érte el az EP-választáson a maga 15,7%-ával. Eddigi négy EP-képviselői mandátumából minden bizonnyal veszít.

A harmadik a Marian Kotleba-féle szélsőséges ĽSNS lett 12,1%-kal. Ez 119 ezer szavazatot jelent – összehasonlításképp 2014-ben még mindössze 9749-en voksoltak rájuk, és 1,73%-kal kívül maradtak, csak a tizenegyedikek voltak a pártok között.

Feljött a negyedik helyre a KDH, amely jelenleg nincs a szlovák parlamentben, de az euróaiban igen. 9,7%-uk van, utánuk lohol az SaS 9,6%-kal, míg az Igor Matovič vezette OĽaNO 5,3%-kal még épp átlépné a küszöböt.

A nem hivatalos eredmény szerint képviselő nélkül marad viszont az európai parlamentben a szlovákiai magyar kisebbség. A Denník N grafikonján ugyan elérte az MKP az 5%-ot, ez töb b tizedesről felkerekített érték, és állításuk szerint valójában nincs meg az 5%. Ugyanakkor még így is csaknem kétszer annyi szavazatot szereztek, mit a Híd, amelynek 2,6%-os eredmény siralmasnak mondható.

A szlovákiai magyar pártok az eddigi EP-választásokon mindig két mandátumot szereztek. 2004-ben és 2009-ben 13, illetve 11%-kal még az egységes MKP kettőt, majd 2014-ben az MKP 6,5%-kal, míg a Híd 5,8%-kal egyet-egyet.

Forrás: Denník N

A vesztesek közé kerül az SNS és a Sme rodina is, amelyek felméréseken rendszerint 7-10%-os eredményt érnek el, most viszont az SNS alig több, mint 4-et, a Boris Kollár vezette Sme rodina pedig 3,2-t.

Ehhez képest némileg meglepő, hogy az öt évvel ezelőtt az OĽaNO színeiben az EP-be jutottt Branislav Škripek, illetve a korábbi KDH-s Anna Záborská által alapított Kresťanská únia 3,8%-ot szerzett.

A részvételi arány ugyan magasabb lesz az öt évvel ezelőtti 13%-nál, de ha a becslés valósnak bizonyul, épphogy meghaladja majd a 20%-ot.

(Denník N)