Nem hosszabbít szerződést az AstraZenecával és a Johnson & Johnsonnal az Európai Bizottság

2021. április 14. - 11:32 | Külföld

Az Európai Bizottság nem újítja meg a koronavírus elleni vakcinák beszerzéséről szóló szerződést az AstraZenecával és a Johnson & Johnsonnal – írja a Reuters cikkére hivatkozva a HVG.

Nem hosszabbít szerződést az AstraZenecával és a Johnson & Johnsonnal az Európai Bizottság
Fotó: BBC

A La Stampa olasz napilap információja szerint az EB erről „számos uniós tagállam vezetőjével egyetértésben” döntött.

A lap szerint Brüsszel a jövőben az mRNS-alapú oltóanyagok beszerzésére összpontosítana, mint például a Pfizer és a BioNTech, illetve a Moderna vakcinája.

Az EB válaszokat vár a Johnson & Johnson „teljesen váratlan” keddi bejelentésére, amely szerint elhalasztja vakcinája európai szállítását.

A gyártó azután döntött így, hogy az amerikai gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA) ajánlást adott ki arról, hogy elővigyázatosságból függesszék fel az alkalmazását, mivel hat embernél is vérrögök alakultak ki az oltás után két héten belül.

A Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen által fejlesztett vakcináról kedden este közleményt adott ki az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), amelyben azt írták: nem látni egyelőre, hogy összefüggés lenne a Johnson & Johnson koronavírus elleni vakcinája és a nagyon ritka vérrögképződéses esetek között.

viaHVG