Nem hosszabbították meg a szükségállapotot Csehországban

2021. február 12. - 08:15 | Külföld

Elutasította a vasárnap lejáró csehországi szükségállapot meghosszabbítását a parlamenti alsóház csütörtökön késő este.

Nem hosszabbították meg a szükségállapotot Csehországban
Fotó: TASR/AP

A 200 tagú testületben a járvány idején közös megegyezéssel csak 106 képviselő ülésezik, 48 kormányoldali és 58 ellenzéki. A szavazáson a kormány kérését 48-an támogatták, 49-en pedig elutasították, 9-en tartózkodtak. A javaslat elfogadásához 54 támogató szavazatra lett volna szükség.

Az október 5-én kihirdetett szükségállapot hatodszor hosszabbították volna meg, március 16-ig. Andrej Babiš miniszterelnök ezt a romló járványhelyzetre való hivatkozással indokolta. Szerinte bizonyos óvintézkedéseket csak a szükségállapot idején lehet elfogadni.

Az ellenzéki pártok elutasító álláspontjukat pedig azzal indokolták, hogy a kormány a koronavírus-járvány tavaly márciusi kitörése óta gyakorlatilag nem volt hajlandó figyelembe venni az ellenzék véleményét, javaslatait, és kaotikusan kezelte a pandémiát.

Meglátásuk szerint nincs szükség ilyen hosszan tartó szükségállapotra, mert a problémákat egy válságkezelő törvénnyel is meg lehetne oldani.

Több helyi elemző a nap folyamán közszolgálati hírtelevíziónak nyilatkozva úgy vélte, hogy az októberi csehországi parlamenti választásokra való tekintettel a koronavírus-járvány elleni küzdelem egyre inkább politikai színezetet kap, s a pártok a problémák megoldása helyett már inkább kampányolnak.

A parlament ülését az ellentétek és a viták miatt a kormányfő kérésére már röviddel megnyitása után két órára megszakították, ezt követően Andrej Babiš és a parlamenti pártok vezetői zárt ajtók mögött tárgyaltak a helyzet feloldásáról.

Miután a felek nem jutottak megegyezésre, Babiš a szükségállapot legalább két héttel való meghosszabbítását kérte az ellenzéktől, hogy a kormány foglalkozhasson javaslataikkal és új programot dolgozhasson ki a járványhelyzet kezelésére.

A kedélyeket tovább borzolta, hogy a Seznam.cz hírportál kiderítette: koronavírusos Bartha Tünde, a kormányfő hivatalvezetője. Emiatt a kormányfő néhány közeli munkatársa karanténba vonult, de maga Andrej Babiš nem. Bartha Tünde szerint Babišnak azért nem kell karanténba vonulnia, mert már megkapta a koronavírus elleni vakcina mindkét adagját.

Jan Hamáček, a kormány alelnöke megismételte korábbi kijelentését, miszerint ha nem sikerül meghosszabbítani a szükségállapotot, összeomlik a cseh egészségügy, mert a kabinet nem fogja tudni biztosítani a működéséhez szükséges rendkívüli feltételeket, például a katonaság vagy az orvostanhallgatók segítségét.

"Amennyiben a szükségállapot nem lesz meghosszabbítva, Csehország úgy kerül be a történelembe, mint egy olyan állam, amely háború idején hajtott végre leszerelést"

- mondta a képviselőházban Hamáček.

Csehországban a járvány tavaly márciusi kitörése óta több mint egymillió ember fertőződött meg, több mint kilencszázezren már kigyógyultak a kórból. A halálos áldozatainak száma meghaladta a 17 700-at. A kórházak rendkívül leterheltek, több mint hatezer koronavírusos beteget kezelnek, közülük mintegy ezer ember állapota tekinthető súlyosnak. A kormány péntektől kezdve lezárt három járást, és jobban korlátozta az ottani lakosság mozgását. Az intézkedés betartását a rendőrség ellenőrzi.

MTI