Nem indulhat a tokiói olimpián az amerikai transznemű gátfutó

2021. június 25. - 14:10 | Sport

Nem engedélyezték az amerikai transznemű gátfutó indulását az Egyesült Államok jelenleg zajló olimpiai válogatóversenyén, így CeCe Telfer nem lehet ott a tokiói nyári ötkarikás játékokon.

Nem indulhat a tokiói olimpián az amerikai transznemű gátfutó

Az amerikai atlétikai szövetség (USATF) azért tagadta meg a rajtjogot tőle, mert a 400 gátas nem teljesítette a női versenyeken indulók számára megengedett tesztoszteronszinttel kapcsolatos feltételeket. A sportági világszövetség (WA) 2019-ben bevezetett irányelve szerint azok a sportolók nem indulhatnak a nők között, akiknek a tesztoszteronszintje literenként 5 nanomol vagy annál magasabb.

A WA lehetőséget kínál arra, hogy műtéti úton vagy gyógyszeres kezeléssel az érintetteknél csökkentsék a férfi nemihormon-szintet, de annak 12 hónapon át a megállapított küszöbérték alatt kell maradnia.

A korábban férfiként versenyző, Jamaicában született Telfer viszont nem felelt meg a WA követelményeinek.

Jelen állás szerint továbbra is az új-zélandi súlyemelő, Laurel Hubbard az egyetlen - és a legelső - transznemű sportoló, aki olimpiai induló lehet, miután teljesítette a tokiói szerepléshez szükséges előírásokat, s országa olimpiai bizottsága nevezte őt a július 23-án kezdődő nyári játékokra.

MTI