Nem ismeri el a rendőrség, hogy Okoličány szökésben van, pedig nincs meg

A rendőrség visszautasítja, hogy hibázott volna Róbert Okoličány állítólagos szökésével összefüggésben, akit a Legfelsőbb Bíróság szerdán életfogytiglanra ítélt többszörös gyilkosság, bűnszervezet alapítása és más súlyos bűncselekmények miatt. Az országos rendőr-főkapitányság sajtóosztályának csütörtöki közleménye szerint minden szükséges intézkedést meghoznak annak érdekében, hogy az elítélteket börtönbe juttassák, sőt proaktívan léptek fel a bíróság és az ügyészség helyett.

Nem ismeri el a rendőrség, hogy Okoličány szökésben van, pedig nincs meg
Róbert Okoličány (Fotó: TASR)

A Legfelsőbb Bíróság bírói tanácsának elnöke szerdán az ítélethirdetést követően utasította a rendőrséget Okoličány letartóztatására és bebörtönzésére. A maffiafőnökön kívül két további személyt ítéltek életfogytiglanra, és több éves börtönbüntetést kaptak a bűnbanda további tagjai is. Okoličány a Denník N információi szerint külföldre menekült, hasonlóan állítólagos jobb kezéhez, Róbert Niguthoz. Nigut már 2013 óta körözés alatt áll. Okoličány szabadlábon várta az ítélethirdetést.

A rendőrség csütörtökön nem erősítette meg, hogy Okoličány szökésben lenne. Hozzátették: csak azután járhattak el a kelet-szlovákiai alvilág vezetőjének letartóztatása ügyében, hogy kézhez kapták a bírósági határozatot, melyre szerdán, a tárgyalást követően, 14.28-kor került sor, miután a rendőrség proaktívan lépett fel, és kérvényezte azt. A három életfogytiglanra ítélt személy közül 16.27-kor sikerült az egyiket letartóztatni, a másik kettő ügyében még intézkednek.  

„A rendőrség tevékenysége elleni alaptalan támadásoknak lehetünk ismét tanúi, annak ellenére, hogy a rendőrség a törvénnyel összhangban jár el, sőt proaktívan lép fel az érintett szervek (bíróság és ügyészség) helyett” – áll a közleményben, amely szerint a rendőrséget ismét tétlennek akarják beállítani a közvélemény előtt, amely ráadásul törvénytelenül jár el.

A Legfelsőbb Bíróság csütörtöki állásfoglalása szerint késedelem nélkül elrendelte Róbert O. és társai letartóztatását és bebörtönzését. Az elfogatóparancsot Okolicsány, Putučka és Leška ügyében szerdán, 14.26-kor, faxon küldték át a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökségnek, miután kérvényezte azt. A Róbert O. és társai ellen hozott ítélet jogerős és végrehajtható, fellebbezésnek helye nincs – áll a közleményben, melyet Alexandra Važanová, a kommunikációs osztály munkatársa bocsátott a TASR hírügynökség rendelkezésére.

A Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze csütörtökön kijelentette: a törvény értelmében nem járhatott el Róbert Okoličány kelet-szlovákiai maffiafőnök letartóztatása ügyében, akit szerdán a Legfelsőbb Bíróság életfogytiglanra ítélt. Andrea Predajňová, a Főügyészség szóvivője hozzátette: a vádlott letartóztatását és bebörtönzését csak a fellebbviteli bíróság bírói tanácsán elnöklő bíró rendelhette el, az ügyész azt nem is indítványozhatta. A bíró által kiadott elfogatóparancsot a rendőrség feladata végrehajtani. Ebben az esetben az ügyésznek nem volt sem felhatalmazása, sem lehetősége eljárni – hangsúlyozta Predajňová.

Az üggyel először a kassai járási rendőrkapitányság foglalkozik. Ha az elítéltet nem találják az állandó lakhelyén, akkor országos körözés adható ki ellene. Csak ezt követően adható ki az európai, végül pedig a nemzetközi elfogatóparancs.

(TASR)