Nem ismétlik meg a polgármester-választást Vízkeleten, a bíróság döntött a faluvezetőről

2019. február 1. - 12:24 | Régió

A galántai járásbeli Vízkeleten mindkét polgármesterjelölt ugyanannyi szavazatot kapott a novemberi helyhatósági választásokon.

Nem ismétlik meg a polgármester-választást Vízkeleten, a bíróság döntött a faluvezetőről
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Az 1600 lakosú faluban 1381 a választásra jogosultak száma, közülük 867-en járultak az urnákhoz, ami 62,78%-os részvételi arányt jelent.

Az érvényes szavazat ebből 846 volt, ami pedig pontosan kettéosztódott a két jelölt a települést 2010 óta irányító Nagy Pál (39, független) és az őt megelőző faluvezető, Halag György között – mindketten 423 szavazatot kaptak.

Ebben az esetben meg kellett volna ismételni a polgármester-választást, a korábbi faluvezető, Nagy Pál azonban panaszt nyújtott be az Alkotmánybíróságra a választások eredményével kapcsolatban. Nagy szerint ugyanis a helyi választási bizottság helytelenül határozta meg bizonyos leadott szavaztok érvénytelenségét.

Az Alkotmánybíróság döntése értelmében Vízkelet polgármestere a következő négy évben is Nagy Pál marad. A bíróság egyúttal eltörölte a helyi választási bizottság határozatát a szavazategyenlőséggel kapcsolatban.

Nagy Pál a SITA információi szerint két olyan szavazatot mutatott be a bíróságon, amelyek esetében a bizottság tagjai nem fogadták azt el érvényesnek az ő javára.

A polgármester várhatóan a képviselő-testület következő ülésén leteszi az esküt.


SME/para