Nem javasolja a szakértői konzílium az újabb országos tesztelést, Krajčí szerint sincs rá okvetlen szükség

2020. november 25. - 09:43 | Belföld

Az egészségügyi minisztérium nyolc főből, epidemiológusokból és infektológusokból álló tanácsadó szerve nem javasolja az országos tesztelés következő fordulóját vagy fordulóit, amit Igor Matovič hétfőn, a válságstáb ülése után beharangozott.

Nem javasolja a szakértői konzílium az újabb országos tesztelést, Krajčí szerint sincs rá okvetlen szükség
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

Hétfőn kétszer is szavazni kellett a Központi Válságstábon az országos tesztelés formájáról és kiterjedéséről, a vitát szerdán délután folytatják róla. A fent említett nyolc fős szakértői konzílium kedden este csatlakozott ehhez. Állásfoglalásukban azt közölték, hogy nem támogatják az országos tesztelés tervét. Noha elismerik az első országos forduló érdemeit, miszerint 38 pozitív személyt sikerült kiszűrni és karanténba helyezni egyszerre, érvelésük szerint viszont egy újabb körrel tovább fogyna a már így is kimerült egészségügyi dolgozók energiája.

Javaslatuk, hogy az antigén teszteket célzottan és rendszeresen alkalmazzák a veszélyeztetett társadalmi csoportok esetében, illetve stratégiai fontosságú ágazatokban.

Egyrészt olyan településeken, ahol magas fertőzöttség mutatkozik, a pedagógusok és az idősebb diákok esetében, a kórházak orvosainál, személyzeténél és pácienseinél, a szociális otthonokban, az olyan létgontosságú ágazatokban dolgozóknál, mint az energetika, közlekedés, élelmiszeripar, posta, bankok, hadsereg, rendőrség, tűzoltóság, továbbá a legnagyobb cégeken belül (U. S. Steel, KIA,Volkswagen, stb.), illetve olyan zárt közösségekben, ahol felmerül a kockázatos mobilitás esélye - tehát például temetéseknél vagy marginalizált roma közösségekben.

A szakértői konzílium mindemellett olyan kommunikációs stratégia elkészítését javasolja, amellyel megszólíthatók a célcsoportok és megértethető velük a tesztelés fontossága. Úgy vélik, a tesztelésnek önkéntesnek kell lennie, véleményük szerint ugyanis az emberek így könnyebben elfogadják és ezáltal lesz fenntartható. "Azon személyek büntetése, akik nem vesznek részt a tesztelésen, társadalmi haragot gerjeszthet a teszteléssel és más intézkedésekkel szemben.

A konzílium ajánlása, hogy a teszteléseket továbbra is mobil mintavételi pontokon végezzék, mivel ezek szerintük beváltak. 3-5% körüli pozitivitásuk szerintük azt jelzi, hogy az emberek felelősségteljesen viselkednek.

A szakértők álláspontjára reagált a szerda reggeli kormányülés előtt Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter is, aki szerint azt figyelembe kell venni. "Éjszaka kaptam meg az állásfoglalást, át kell még vennünk" - fogalmazott.

Elmondta azt is, hogy nem áll szándékában mindenáron megtartani az országos tesztelést, hangsúlyozta viszont, hogy keresni kell annak módját, hogy kiszűrjék a fertőzötteket a társadalomból és csökkentsék a fertőzési esetszámokat annak érdekében, hogy enyhíthessenek.

(Denník N/TASR)