Nem javult a pedagógusok helyzete, így látják a tanárok

2019. szeptember 16. - 16:20 | Belföld

Ebben a kormányzati ciklusban sem javult a pedagógusok anyagi helyzete – állítja a Szlovák Pedagóguskamara (SKU), amely hétfői sajtótájékoztatóján ismertette erről szóló tanulmányát.

Nem javult a pedagógusok helyzete, így látják a tanárok
Illusztráció (tasr)

„A pedagógusbérek emelésének mértéke tulajdonképpen csak követi az országos átlagbér emelkedését” - állítja Vladimír Crmoman, a kamara elnöke. Mint mondta, a béremelések nem tették vonzóbbá a pedagógusszakmát, mert a fizetések még mindig nem tükrözik a munkapiaci helyzetet, a növekvő megélhetési költségeket és az áremelkedéseket.

A kamara rámutat, hogy a pályakezdő pedagógusok bére a 9,5 százalékos szeptemberi emelésnek köszönhetően 831 euróra emelkedett, azonban a bolti eladó-pénztáros bére 930 és 963 euró között van, és ez az egyik oka annak, hogy elöregszik a pedagógustársadalom.

„Nem teljesült a kormány sokszor hangoztatott ígérete, hogy a tanárok bére eléri a nemzetgazdasági átlagkereset 1,2-szeresét. Jelenleg körülbelül az 1,1-szeresének felel meg, ha az 1,2-szerese lenne, akkor 1275 euró lenne a tanárok fizetése. Ugyanakkor még a 2012-es pedagógussztrájk idején a három fő követelés közül az egyik az volt, hogy a bérek érjék el a nemzetgazdasági átlagkereset 1,2–1,6-szorosát” - jelentette ki Crmoman.

Silvia Dončevová, a Komenius Egyetem pedagógiai és andragogikai tanszékének tanára az Edujobs.sk portál elemzését idézte, mely szerint évről évre több álláshirdetést tesznek közzé az iskolák, viszont egyre kevesebb a jelentkező. „2016-hoz viszonyítva ma 121 százalékkal több a pedagógusi állást kínáló hirdetés” - ismertette Dončevová.

A pedagóguskamara szerint ugrásszerű béremelésre van szükség. „Martina Lubyová (SNS) az egyik kezével ad, a másikkal elvesz. Hozzáad 10 százalékot a pedagógusok béréhez, de elvesz tizenkettőt a továbbképzések elvégzéséért járó bérkiegészítésekből, és korlátozza ezek megszerzését. Emeli a pályakezdők fizetését, de elveszi a lehetőséget, hogy többet keressenek a továbbképzések elvégzésével és a szakvizsga megszerzésével” – zárta Crmoman.

TASR