Nem jelent akadályt az érvényesülésben, ha az ember magyar

2018. november 6. - 17:12 | Régió

A Fórum Kisebbségkutató Intézet Szociológiai és Demográfiai Kutatások Részlege a budapesti Nemzetpolitikai Kutatóintézettel karöltve 2018. júniusában kérdőíves felmérést végzett Dél-Szlovákia 16 járásában összesen 120 településén, valamint Pozsonyban és Kassán.

Nem jelent akadályt az érvényesülésben, ha az ember magyar
-illusztráció- (Fotó: TASR)

A mintát 800 szlovákiai magyar alkotta. Ez a minta nem, korcsoport, iskolai végzettség, valamint településtípus szerint reprezentatív, vagyis követi az egyes járásokban, valamint a Pozsonyban és Kassán élő magyarok fenti jellemzők szerinti összetételét.

A felmérés fő témakörei: a nemzeti identitás különböző vetületei (önbesorolás, nyelvhasználat, nemzeti értékek, iskolaválasztás, érvényesülés), a közélet iránti érdeklődés és aktuális közéleti kérdésekkel kapcsolatos vélemények, választási hajlandóság, történelmi személyek és események megítélése, életmód/életminőség.

Az eredmények szerint a válaszadók 55 százaléka túlnyomórészt elégedett, 34 százalékuk teljesen elégedett az életével, 85 százalékuk élete következő szakaszában ott szeretne élni, ahol most él, vagy azért, mert ott született, vagy azért, mert jó ott élni.

A válaszadók 68 százaléka szerint Szlovákiában nem jelent akadályt az érvényesülésben, ha az ember magyar, s csupán közel 22 százaléka vélte úgy, hogy akadályt jelent.

A válaszolók közel 87 százaléka vélekedik úgy, hogy a magyaroknak a nyelvük és kultúrájuk megőrzésére kell törekedniük, s ebben az államnak is segítenie kell őket.

(-)