Nem jutott megállapodásra Donald Trump és Kim Dzsong Un, véget ért a csúcstalálkozó

2019. február 28. - 08:12 | Külföld

Nem jutott megállapodásra Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csütörtökön, a vietnami Hanoiban tartott csúcstalálkozó második napján, a csúcs véget ért, a tárgyalások ugyanakkor folytatódnak a jövőben a felek között - mondta Sarah Sanders, a washingtoni Fehér Ház szóvivője.

Nem jutott megállapodásra Donald Trump és Kim Dzsong Un, véget ért a csúcstalálkozó
Fotó: TASR/AP

Megerősítette, hogy a két vezető megvitatta a Koreai-félsziget atommentesítését. Hozzátette, hogy most nem jutottak megállapodásra, de a felek küldöttségei a kérdésben később összeülnek majd.

A két vezető találkozóját a szóvivő ismét nagyon jónak és építő jellegűnek minősítette.

Trump és Kim Dzsong Un a tervezettnél jóval korábban elhagyta a tárgyalások színhelyéül szolgáló szállodát a vietnami fővárosban. Eredetileg egy közös aláírási ceremóniát is terveztek a munkaebéd után, de erre nem került sor.

A tárgyalások során Trump azt mondta, hogy nem kell sietni a megállapodással az észak-koreai atommentesítésről, fontosabb, hogy megfelelő egyezséget érjenek el.

Kim Dzsong Un pedig egy újságírói kérdésre válaszolva leszögezte, hogy nem lenne Vietnamban, ha nem volna hajlandó országa nukleáris leszereléséről tárgyalni.

Az AFP francia hírügynökség anyagában úgy fogalmazott, hogy a felek között nézeteltérés van az atommentesítés fogalmának értelmezésében. Kim Dzsong Un arra a kérdésre, hogy milyen konkrét lépéseket tesznek ez ügyben, korábban azt mondta, hogy éppen ezt kell megvitatni.

A két vezető tavaly júniusban Szingapúrban, történelmet csinált első találkozójuk megtartásával, de az ott aláírt dokumentum nem tartalmazott igazi konkrétumokat.

Most, nyolc hónappal később már konkrét előrelépést vártak a szívélyesnek mondott találkozón.

Az AFP azt is felvetette, hogy Trumpnak azért is válhat sürgőssé távozása Hanoiból, mert egykori ügyvédje, Michael Cohen a képviselőház egyik bizottságának szerdai meghallgatásán azt mondta, hogy Trump hazudott az amerikaiaknak. Egyben rasszistának és csalónak nevezte az elnököt. Úgy vélekedett, hogy körbeudvarolja a fehér fajgyűlölőket, és más országokat "koszfészeknek" nevez. Hozzátette, nem tudja, hogy Trump összejátszott-e oroszokkal, de él a gyanúperrel ezen a téren.

(MTI)