Nem kaphatják meg a Pfizer vakcináját azok, akiknek erős allergiájuk van

2020. december 9. - 14:52 | Tech

Nem kaphatják meg azok a Pfizer/BioNTech vakcináját, akiknek volt már korábban jelentős allergiás reakciója élelmiszerekre, gyógyszerekre vagy oltásokra – jelentette be a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai részlegének orvosigazgatója, Stephen Powis.

Nem kaphatják meg a Pfizer vakcináját azok, akiknek erős allergiájuk van
Fotó: AP

A HVG az Evening Standard cikkére hivatkozva azt írta, két NHS alkalmazottnál is anafilaxiás reakciók léptek fel, miután megkapták az oltást. Mindkét dolgozónál anafilaxiás sokk vagy allergiás reakció sürgősségi kezelésére alkalmas EpiPen volt, így tudhatták, hogy komoly reakciót válthatnak ki náluk bizonyos hatóanyagok.

Kedden kezdődött el a tömeges oltás az Egyesült Királyságban. A Pfizer/BioNTech típusú vakcinát első körben 800 ezer brit állampolgár (köztük egészségügyi dolgozó) kapja meg, majd december végéig összesen legalább 4 millióan.

A Pfizer/BioNTech vakcina komolyabb mellékhatást nem mutatott a több tízezer önkéntes bevonásával végzett klinikai teszteken, de mint korábban jelezték, allergiás reakcióként előfordulhat bőrkiütés, duzzanat és nehézlégzés.

HVG